Gyásznap Móron

2002.05.13. 16:18
Dávid Ibolya feketében a székesfehérvári megyéspüspökkel együtt mondott imát Móron a véres bankrablás áldozataiért. A gyásznapon a város polgármesteri hivatalának dolgozói virággal mentek a bankfiókhoz. Ma a vendéglátóhelyek is korán zárnak a városban.
Némán emlékeztek a hét áldozatra a móriak a hétfői gyásznapon az Erste Bank előtt, a tragédia feltételezett időpontjában; a zarándokhellyé vált utcaszakaszon elhelyezte a kegyelet virágait Dávid Ibolya igazságügyi miniszter és Takács Nándor székesfehérvári megyéspüspök is.

Miniszter fekete kosztümben

Valamivel a déli harangszó előtt érkezett a tragédia helyszínére fekete kosztümben Dávid Ibolya igazságügy-miniszter. Fejet hajtott az áldozatok emléke előtt, s elhelyezte a kegyelet virágait. Ezt megelőzően a városházán járt, ahol részvétét és együttérzését fejezte ki a brutális támadás során a feleségét elvesztett polgármesternek, az önkormányzatnak, s rajtuk keresztül az áldozatok családjának, hozzátartozóinak. Elhelyezte a kegyelet virágait, és rövid imát mondott tragédia színhelyén az elhunytak lelki üdvéért Takács Nándor székesfehérvári megyéspüspök.

Mindenki egy virággal

A bankfiókban csütörtökön történt fegyveres rablótámadás feltételezett időpontjában, pontban fél egykor érkeztek meg a tragédia színhelyére - kezükben egy-egy szál virággal - a polgármesteri hivatal dolgozói. Az utca néhány perc alatt megtelt gyászoló, könnyes szemű emberekkel, akik 15 percig némán, lehajtott fejjel emlékeztek az áldozatokra. A bankfiók előtti utcaszakasz valóságos zarándokhellyé vált. Csütörtök óta Mór talán minden lakója letett ott egy szál virágot, s gyertyát, mécsest gyújtott az elvesztettekért. Ott voltak, s lerótták kegyeletüket az Erste Bank más városbeli fiókjainak a dolgozói is.

A vendéglátóhelyek is bezárnak

Mór város tábláján fekete gyászszalag, az intézményeken, lakóházakon gyászlobogók, az utcákon feltűnően sok a fekete ruhába öltözött, s egy szál virággal, vagy csokorral a bankfiók felé tartó ember. Az áldozatok lelki üdvéért este gyászmisén imádkoznak a móriak a katolikus templomban. Az éttermek, a vendéglátóhelyek a gyásznapon korlátozták nyitva tartásukat. A legtöbb vendéglő a közétkeztetés után bezárt, ott pedig, ahol a szállóvendégek miatt vacsoraidőben is nyitva tartanak, nem lesz zene.

Alapítvány az áldozatok hozzátartózóinak

Tanárki Gábor, Mór város jegyzője az MTI-nek elmondta: a hozzátartozóikat elvesztett családoknak már átadták az önkormányzat gyorssegélyét. A brutális támadás során két 14 év alatti gyermek mindkét szülőjét, kettő pedig az édesanyját vesztette el, segítésükre nagy valószínűséggel a bankkal közösen alapítványt hoz létre az önkormányzat. Az áldozatoktól várhatóan pénteken Móron, közös megemlékezés keretében búcsúznak el, de temetésük - a családok akaratának megfelelően - eltérő időpontban lesz.