Mór: egy év kevés volt a vádemeléshez

2003.05.09. 12:22
Egy éve, 2002. május 9-én történt a magyar kriminalisztika eddigi legsúlyosabb bűnügye, a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás. Az ügyben a rendőrség július végén vette őrizetbe és gyanúsította meg Kaiser Edét és Hajdú Lászlót. A rendőrség azt állítja, hogy számos bizonyítéka van, de a nyomozást még folytatni akarják, mert a segítőkről is bizonyítékokat akarnak szerezni. A főnyomozó szerint legkorábban két hónap múlva emelhetnek vádat.
A bíróság a nyomozás második hónapjában rendelte el Kaiser és Hajdú előzetes letartóztatását, amit azóta kétszer meghosszabbítottak. A rendőrség korábban egyesítette a móri bankrablás, valamint egy csepeli postarablás, illetve egy budaörsi fegyveres rablás nyomozását, miután mindhárom bűncselekmény elkövetésével Hajdút és Kaisert gyanúsítják.

A rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján kiderült, pár napon belül leválasztják a móri ügyről, és a továbbiakban külön kezelik a korábban elkövetett más vagyon elleni és erőszakos bűncselekményeket. Mintegy 20 ügyről van szó, melyekben a rendőrség szerint már bizonyítható a két gyanúsított bűnössége, így pár napon belül vádat emelnek Kaiserék ellen.

Az ORFK székházában pénteken bemutattak számos bűnjelet, a gyanú szerint Kaiserék által használt fegyvereket, lőszereket. Bolcsik Zoltán, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának vezetője, a móri ügy főnyomozója közölte, mára bebizonyosodott, hogy a móri ügy klasszikus bankrablás volt. Korábban felmerült, hogy referenciamunka, vagy terrorcselekmény történt. A rendőrségnek bizonyítékai vannak arról, hogy az elkövetők egy évre előre megtervezték a rablást, és a 100-200 milliós zsákmányt reméltek.

A rendőrség hatalmas erőket vetett be

Tavaly május 9-én két ismeretlen tettes hat embert sorozatlövő fegyverrel megölt az Erste Bank móri fiókjában, kettőt pedig életveszélyesen megsebesített; ők később a kórházban haltak meg. Az elkövetők 7,3 millió forintot zsákmányoltak.

A rendőrség hatalmas erőket vetett be a nyomozásba, lezárták az utakat, a határállomásokon szigorított ellenőrzést vezettek be, és megerősítették a zöldhatár védelmét.

Már a bankrablás elkövetése után két órával a rendőrség megnevezett két személyt, akik összefüggésbe hozhatók a bűncselekménnyel. Egyikük, Horváth Szilárd hamarosan feladta magát, de utóbb kiderült, hogy a móri bankrablással mégsem gyanúsítható.

Tizenhárom nappal a rablógyilkosság után, május 22-én a rendőrség közzétette a fantomképeket a feltételezett elkövetőkről. A nyomozás nyolc szálon indult el, és más rendvédelmi szervek, civilek is segítették. Nehezítette a rendőrség munkáját, hogy a bankban lévő biztonsági kamera valójában egy fényképezőgép volt, és a gyilkosságok idején nem működött.

Több ügyben nyomoznak

A rendőrség speciális szolgálata tavaly július 21-én fogta el Kaiser Edét és Hajdu Lászlót, akiket a bankrablás elkövetésével gyanúsítanak.

Kaiser Ede ellen emellett több más ügyben is folyik a nyomozás, legutóbb április 26-án gyanúsították meg a férfit három újabb bűncselekménnyel.

A titkolt harmadik

Korábbi hírek szerint a két férfi harmadik társuk vallomása alapján gyanúsították meg a móri bankrablással. A rendőrség által eddig nem megerősített információk szerint a móri vérengzés ügyében folyó nyomozásban még tavaly decemberben találtak egy embert, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett Kaiser Ede és Hajdu László egyik korábbi akciójában.

Sajtóhírek szerint ez a személy vádalku reményében nevezte meg a móri gyanúsítottakat a csepeli és a budaörsi, majd végül a móri ügyben is elkövetőként.

A napokban egy hangtompítót, több tárat és egy tártáskát emeltek ki a búvárok a Dunából az M0-s halászteleki leágazójának közelében. A szakértők szerint ezek a Móron használt fegyverek tartozékai.

Más ügyek, más elkövetők

A nyomozás során a móri bűncselekmény elkövetésén túl több olyan súlyos, erőszakos, fegyveres élet- és vagyon elleni bűncselekmény elkövetésére derült fény, melyeket Kaiser, Hajdú és az azóta már büntetőeljárás alá vont társaik követtek el. A nyomozás során előzetes letartóztatásuk elrendelése mellett gyanúsítottként hallgatták ki az egyes bűncselekmények végrehajtásában betöltött szerepük miatt Kaiseren és Hajdún kívül további nyolc férfit.

A mintegy 20 feltárt bűncselekmény a rendőrség szerint jól kirajzolják azt az utat, melyet a gyanúsítottak a móri vérengzés végrehajtásáig megtettek.

A sajtótájékoztatón közölték, az egyes bűncselekmények szellemi atyja Kaiser Ede volt, de erőszakos bűncselekményekben - ahol megsebesítettek, vagy megöltek valakit - csak Hajdúval együtt vett részt.

A rendőrség azt állítja, adatai vannak többek között arról, hogy Kaiser jól ismerte Mórt, "fürkészésre" kérte fel egy móri bűntársát, a bankrablás előtt súlyosan eladósodott, bankszámlájára viszont nagy összeget utaltak a móri bankrablást követően.