Kaiser Ede pisztolyából származó lőszerhüvelyeket találtak

2007.01.11. 15:58
Összefüggés van a móri bankrablás és a veszprémi postásgyilkosság között, jelentette be Zsombok György, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatóhelyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A rendőrség egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy Tatabánya és Tarján között az erdőben találtak több csomagot, amelyekben gépkarabélyt, hangtompítót, könnygáz- és villanógránátot találtak, és olyan lőszerhüvelyeket, amelyek két AP típusú pisztolyból származnak.

Azóta a szakértők bebizonyították, hogy az egyik pisztolyt 2003. július 24-én, a veszprémi postásgyilkosság idején használták, a másikat pedig a móri bankrablás miatt már jogerősen elítélt Kaiser Ede használta a bankrablás során. A két fegyver azonban továbbra sincs meg. A lőszerhüvelyek vizsgálatán hét különböző szakértő dolgozik. A rendőrök azt is vizsgálják, vannak-e a talált tárgyakon DNS-nyomok.

Zsombok György ezredes, a móri nyomozás vezetője szerint a most megtalált lőszerhüvelyek közelebb hozták a rendőröket a tisztázatlan ügyek megoldásához. A rendőrök feltételezése szerint ugyanis a móri bankrablás elkövetői és az ismeretlen veszprémi postásgyilkos ugyanattól az embertől szerezhette be a fegyvert.


Az egyik megtalált fegyver és a postásgyilkosság gyanúsítottja (Fotó: NNI)

A Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatóhelyettese szólt arról is, hogy jelenleg a legnagyobb élő nyomravezetői díjat a postásgyilkosság ügyében tűzték ki, ez tízmillió forint. Ebből a Magyar Posta hat és félmilliót, a rendőrség hárommilliót, Herend Város Önkormányzata pedig kétszázezer forintot ajánlott fel. Az ismeretlen tettes 2003. június 24-én lőfegyverrel megölt Veszprémben egy postai kézbesítőt, majd a nála lévő értékekkel elmenekült. Az elmúlt években - mint a nyomozás során kiderült - a férfi összesen hat alkalommal rabolt ki postásokat Győrben és Tatabányán.

Veszprémben és Győrben a bűncselekményeihez neonsárga színű, "Rendőrség" feliratú mellényt viselt. Legutóbb 2005. június 20-án Győrben követett el bűncselekményt, amikor fegyverrel fenyegetett meg egy postást.

A tettes - akiről a tanúk személyleírása alapján egy hónappal ezelőtt gipsz szoborfejet készítettek a rendőrök - 25-30 év körüli, mintegy 190 centiméter magas, normál, vékony testalkatú férfi. Az arca hosszúkás, vékony, az orra keskeny, hosszúkás, az álla csúcsos. A nyomozók szerint a bűncselekmények végrehajtási módja, az azokhoz használt eszközök és a lefoglalt tárgyak alapján feltételezhető, hogy a támadó 2002-ben a rendőrséggel vagy más rendvédelmi szervvel állt kapcsolatban.

A rendőrség kéri, hogy aki a tettesről érdemi információval rendelkezik, a 06-80-201-295-ös zöld számon tegyen bejelentést. Zsombok György beszámolt arról is, hogy az elmúlt egy hónap alatt mintegy száz bejelentést kaptak, közülük mintegy tíz értékelhető információ volt.