Rendőrség: Biztosan ott voltak az új gyanúsítottak a móri vérengzésénél

2007.02.21. 19:37
A rendőrség szerint biztos, hogy a móri bankrablást két ember követte el, és abban is biztosak, hogy a hétvégén elfogott két ember ott volt a mészárlásnál. N. László lakásán vasárnap megtalálták a Móron használt Skorpió géppisztolyt, és azt a pisztolyt, amivel a biztonsági őrre több lövést leadtak. Ujjlenyomatok, cipőtalp-minták és vallomások erősítik a rendőrök verzióját.

A rendőrség biztos abban, hogy a pár napja elfogott két tatabányai férfi, N. László és W. Róbert ott voltak a móri vérengzésnél, derült ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerdai sajtótájékoztatóján. A rendőrség szerint biztosnak látszik, hogy ez a két férfi követte el a móri bankrablást, nem volt harmadik társuk. Bolcsik Zoltán, az NNI igazgatója azonban továbbra is hangsúlyozta, hogy egyelőre nem zárható ki véglegesen, hogy Kaiser Edének és Hajdú Lászlónak ne lenne köze a móri mészárláshoz.

Ellenőrizték őket?
Az MTV Híradójának meg nem erősített információi szerint N. Lászlót és W. Róbertet a móri vérengzés után negyed órával egy rendőr gyorshajtás miatt megállította. Röviddel utána a rendőrnek is értesülnie kellett a rablótámadásról, mégse talált összefüggést a Mór felől száguldozó autó és a bűncselekmény között, pedig a mostani gyanúsítottak adatait is felírta.

Szinte biztos: megvannak a valódi móri gyilkosok

Zsombok György, az NNI igazgatóhelyettese felelevenítette, hogy a nyomozó irodánál külön csoport dolgozott már korábban is a móri mészárlás felderítetlen részleteinek felgöngyölítésén, így főként a gyilkoláshoz használt fegyverek megtalálásán. A veszprémi postásgyilkosság ügyében történt fejlemények után kapcsolódott össze a két nyomozócsoport munkája. Mint emlékezetes, január elején a postásgyilkos utáni hajszában olyan lőszerhüvelyeket találtak a rendőrök, amiről a szakértő megállapította, ugyanabból a fegyverből lőtték ki azokat, mint amit Móron is használtak a bankrablók.


A rendőrök lakossági bejelentés segítségével jutottak el N. Lászlóhoz, akiről kiderült: a móri mészárlás előtt többször is járt Móron. A rendőrök feltérképezték a férfi kapcsolatait és megállapították, hogy 2002. óta szoros kapcsolatban áll W. Róberttel. 2007. február 16-án kora délután kommandósok elfogták mindkettőjüket. A két gyanúsított elfogása után vallomást tett. W. Róbert vallomásában elismerte, hogy ő tanácsolta el az ügyfeleket a móri bank ajtajában, miközben társa, N. László odabent végzett a többiekkel.

N. László annyit ismert el, hogy ott volt Móron a bankban, a vallomása viszont több ponton ütközik W. Róbert verziójával. A gyilkosságokat egyelőre egyikük sem vállalta magára. A rendőrök tagadták azt a lapértesülést, hogy bárkivel is vádalkut kötöttek volna. Zsombok György hangsúlyozta, hogy a nyomozás következő szakaszában tisztázzák majd, hogy kinek milyen szerepe volt a móri bankrablásnál, a két vallomás közti ellentmondásokat ezután fogják feloldani, addig nem tudnak arról nyilatkozni, hogy kinek a számlájára írható a nyolc ember halála.


Megvannak a fegyverek

Az N. László pénteki elfogásakor tartott házkutatáskor a rendőrök még nem találtak fegyvereket, a gyanúsított vasárnapi kihallgatásakor mondta el, hogy hol kell keresni azokat. A nyomozók a férfi lakásában, egy szekrény aljában bukkantak a fegyverarzenálra - így a móron használt Skorpió géppisztolyra, amivel a nyolc embert lemészárolták. Meglett az a pisztoly is, amivel a fegyvere után kapó biztonsági őrt lőtték meg a rablás elején. A rejtekhelyről összesen három pisztoly, több hangtompító, a Skorpió géppisztoly, pisztolyokhoz való tölténytárak, géppisztolyhoz való ívtárak kerültek elő.

Zsombok György közölte, döntő bizonyíték a rendőrök kezében az is, hogy a móri bank ajtaján rögzített két ujjlenyomat megegyezik W. Róbert ujjlenyomataival. A rendőrök a házkutatásokkor megtaláltak egy cipőt is, aminek a talplenyomatát Móron rögzítették, tette hozzá Zsombok György. Bizonyíték az is, hogy a mobilszolgáltatótól szerzett adatok szerint N. László használta telefonját Mór közelében a bankrablás napján.


A Móron használt Skorpió típusú géppisztoly

A rendőrség megerősítette azt a lapértesülést, hogy N. László a büntetés-végrehajtás kötelékében szolgált korábban. A büntetlen előéletű férfinek ebből adódóan volt fegyvertartási engedélye, sőt valóságos fegyvermester volt, kiválóan értett a lőfegyverekhez, jártas volt a hatástalanított fegyverek visszaélesítésében is. A férfi és társa alkalmi munkákból élt a móri bankrablás utáni időszakban.

Azt rendőrség sem érti, hogy miért rejtegette ilyen hosszú ideig a Móron használt fegyvereket N. László. A rendőrség a rendelkezésünkre bocsátotta a fegyverek megtalálásáról készült videófelvételt:

A postásgyilkos nyomravezetőjének felajánlott 10 millió forintot kifizetik, a 25 milliót viszont nem kérik vissza Kaiserék nyomravezetőjétől, mivel a rendőrség szerint Kiglics Attila ezzel további bűncselekmények elkövetését akadályozta meg.

A többség támogatja a halálbüntetést

Az MTV Nézőpint című magazinja közvélemény-kutatást készítettet a Szonda Ipsossal a móri mészárlással, illetve ennek kapcsán a halálbüntetéssel kapcsolatban. A megkérdezettek 97 százaléka hallott arról, hogy őrizetbe vettek két férfit a móri ügy miatt. Arra a kérdésre sokkal kevesebben tudtak határozott válasszal szolgálni, hogy vajon az igazi tetteseket fogták-e el: 26 százalékuk szerint igen, tíz százalékuk szerint viszont nem. Hatvannégy százaléknyian nem tudják a választ, vagy nem feleltek a felmérőknek.

A kutatás arra is választ keresett a történtek után változott-e a halálbüntetést pártolók aránya. A megkérdezettek 43 százaléka mindig is egyetértett a halálbüntetés fenntartásával, 12 százalékluk eddig ellenezte azt, de a történtek után pártolnák a visszaállítását. Harmincegy százalékuk mindig is ellenezte a halálbüntetést, öt százalék olyan is akadt, aki korábban támogatta, de már ellenzi a legsúlyosabb büntetési formát.

Kilenc százaléknyian nem nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni. A telefonos felmérés során a Szonda Ipsos 500 embert kérdezett meg. A megkérdezettek a magyarországi 18 év feletti felnőtt lakosságát reprezentálják.