Magyar érintett van, sérült nincs a mumbai lövöldözésben

2008.11.26. 19:54
Fontosabb részletek
  • A terroristák kilenc helyszínen lövöldöztek és robbantottak.
  • A támadásokban legalább 101 ember meghalt és 314 megsebesült.
  • A célpontok között egy pályaudvar, elegáns szállodák és éttermek voltak.
  • Magyar sérült nincs, de az áldozatok között több külföldi is van.
  • Az akciót a Dekkáni Mudzsáhidek iszlamista szervezet vállalta magára.
  • A támadások hírére bezártak az indiai tőkepiacok.

Nem esett baja a szerdai mumbai merényletekben a korábban sérültnek hitt magyar EP-munkatársnak, a fiatalember hazatelefonált a támadás után, mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő. A szerdai mumbai támadásoknak a legutóbbi híradások szerint százegy halálos áldozata van.

000T TRPar2285706

A szóvivő közölte, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem lőtték meg a fiatalembert, aki a támadások elől egy közeli kórházba menekült. A magyar férfi ügyintézőként dolgozik az Európai Parlamentben, és egy uniós küldöttséggel tartózkodik Mumbaiban.

Glattfelder Béla, az Európai Parlament (EP) néppárti képviselője korábban azt mondta telefonon, hogy az EP egyik magyar alkalmazottját meglőtték. Glattfelder az EP nemzetközi kereskedelmi bizottsága küldöttségének tagjaként van az indiai városban. A képviselő közölte azt is, hogy a hírek szerint az európai parlamenti delegáció több tagja, köztük képviselők is még bent vannak a Tadzs Mahal hotelben, és "nincsenek még biztonságban".

India pénzügyi fővárosában fegyveresek legalább kilenc helyszínen nyitottak tüzet különböző célpontokra: ötcsillagos szállodákra, a főpályaudvarra, idegenforgalmi nevezetességekre, egy benzinkútra és egy étteremre, a támadók több helyre kézigránátokat dobtak, és autókat robbantottak fel.

Szemtanúk beszámolója szerint fiatal férfiak voltak a merénylők, állítólag négy-öt fős csoportokban támadtak.

Meghalt a terrorelhárítás főnöke

A CNN jelentése szerint nyugati túszok is vannak a támadók kezén a Tadzs Mahal luxusszállodában, ahonnan a tévé képei szerint lángok csaptak fel. Az indiai rendőrség megerősítette, hogy az Oberoi, szintén luxusszállodában is ejtettek túszokat. A merénylők állítólag brit és amerikai útlevéllel rendelkező embereket kerestek. Az amerikai kormány egyelőre csak annyit közölt, hogy éppen most méri föl a túszhelyzetet, de nem tud róla, hogy amerikaiak is lennének a túszok között.

Az egyik robbantás helyszíne

Az AP szerint egy kórházat is támadás ért, áldozatokról azonban nem érkezett jelentés. A helyi idő szerint hajnali órákban a tűzoltók elkezdték menteni a Tadzs Mahal szállodából a vendégeket, a teraszokról létrákon másztak le. Az épületből, ahova már behatolt a rendőrség, lövéseket lehetett hallani.

A Sky News arról számolt be, hogy összesen 40 nyugati túszt tartanak fogva a két szálloda több emeletén. Az indiai hadsereg egységei állítólag megkezdték az épületek ostromát. A Tádzs Mahal szállodából robbanások és heves lövöldözés zaja hallatszik, a legfelső emeleten tűz ütött ki, és sűrű füstfelhő gomolyog a tető felett, a tűzoltók próbálják oltani a lángokat.

A halottak mellett az indiai rendőrség szerint legalább háromszáztizennégyen megsebesültek. A halottak között van a mumbai rendőrség terrorellenes szolgálatának a vezetője is, feltehetően ő nem volt célpont, az egyik támadásban szerzett halálos sérülést, további két rendőr vesztette életét.

A terroristák közül négyen az esti támadásban haltak meg, két terroristát pedig a Tadzs Mahal szállodában lőttek le. A CNN szerint kilenc embert letartóztattak, további hármat őrizetbe vettek az egyik luxusszállodában.

A Dekkáni Mudzsáhidek vállalták

Egy eddig ismeretlen szervezet, a Dekkáni Mudzsáhidek szélsőséges iszlámista csoport jelentkezett a merényletsorozat elkövetőjeként. A nevéből ítélve iszlamista szervezet hírközlő szerveknek küldött elektronikus levélben vállalta a kilenc helyszínen - köztük a nyugat-indiai kikötőváros két patinás szállodájában, a Tádzs Mahal és az Oberoi szállóban - végrehajtott támadássorozatot a PTI indiai hírügynökség jelentése szerint.

Több forrás az al-Kaida érintettségéről számolt be, bár nem feltétlenül Oszama bin Laden állhat a háttérben, a merényletek elkövetése szakértők szerint mégis az al-Kaida módszereire utal.

A Tadzs Mahal vendégeit figyelmeztették, hogy maradjanak a szobáikban, és kapcsolják le a lámpákat, vagy ha elhagyták a szállodát, egyelőre ne térjenek vissza, jelentette a CNN. Egy brit európai parlamenti képviselő azt mondta a BBC-nek, hogy látta, ahogy egy férfi tüzet nyit a hotel előcsarnokában. Látott embereket elesni, mielőtt egy étterembe menekült volna, ahol elbarikádozták az ajtókat.

000T TRPar2285821

Az AFP fotósa szerint a vasútállomás környékét a rendőrség lezárta. Az indiai állami vasúthálózat egyik szóvivője pedig azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy helyi idő szerint este tíz óra (magyar idő szerint délután fél hat) körül kezdődött a lövöldözés, de más beszámolókkal ellentétben nem történt robbanás.

Az Indiában az elmúlt öt évben elkövetett merényletek

2003. március 13.: pokolgépes merényletet követtek el Mumbai egyik pályaudvarán egy vonat ellen. Tizenegyen meghaltak, 65-en megsebesültek. A rendőrség az indiai Iszlám Diák Mozgalmát gyanúsította a merényletek elkövetésével.
Augusztus 25.: Ötvenketten meghaltak és több mint 150-en megsebesültek két, taxiba rejtett pokolgépes merénylet következtében Mumbaiban, amelyek elkövetését a Gudzsaráti Muzulmán Bosszú Csoportjának tulajdonították.
2004. október 2.: Legkevesebb 44 ember meghalt és 118-an megsebesültek négy pokolgépes merényletben India északkeleti részében.
2005. július 28.: Legalább tizenketten meghaltak és 86-an megsebesültek Dzsaunpur közelében egy vonat ellen elkövetett pokolgépes merényletben.
Október 29.: Legalább 66-an meghaltak és közel 200-an megsebesültek Újdelhiben, a piacon elkövetett hármas robbantásban.
2006. április 14.: Két pokolgép 12 embert ölt meg az újdelhi nagymecsetben.
Március 7.: Huszonhárman haltak meg egy merényletben, amelyet a hinduk szent városának, Benáresznek egyik templomában követtek el.
Július 11.: 187 halottja és közel 900 sebesültje volt a mumbai pályaudvarok ellen elkövetett sorozatos támadásnak. A rendőrség a pakisztáni titkosszolgálat támogatását élvező kasmíri iszlamista csoportot vádolt meg a hét merénylet elkövetésével, ami a pakisztáni-indiai viszony befagyásához vezetett.
Szeptember 8.: Hármas pokolgépes merényletet követtek India nyugati részében egy mecsetben. Harmincheten meghaltak és több mint 50-en megsebesültek, India a Pakisztán által támogatott iszlám szélsőségeseket vádolta a merénylet elkövetésével.
2007. február 19.: Hatvannyolcan meghaltak egy vonat ellen elkövetett merényletben az India és Pakisztán között közlekedő vonaton.
Május 19.: Tízen meghaltak Haidarábádban egy mecset ellen elkövetett pokolgépes merényletben.
Augusztus 25.: Legkevesebb 36 halottja és 60 sebesültje volt egy Haidarábádban elkövetetett kettős robbantásnak.
November 23.: Tizenhárman meghaltak és mintegy negyvenen megsebesültek Prádes, Faizábád és Benáresz bíróságainál elkövetett összehangolt merényletsorozatban.
2008. május 13.: Legalább 63-an meghaltak és 216-an megsebesültek több dzsaipuri piacon elkövetett pokolgépes merényletsorozatban. A támadás elkövetését egy addig ismeretlen csoport, az Indiai Mudzsahedek vállalták magukra, akik további merényleteket helyeztek kilátásba az indiai idegenforgalmi nevezetességek ellen, ha India továbbra is támogatja Washingtont és Londont.
Július 26.: Pokolgépes merényleteket követtek el Ahmadábádban, 49-en meghaltak és több mint 150-en megsebesültek.
Szeptember 13.: Huszonketten meghaltak és mintegy százan megsebesültek Újdelhi több kereskedelmi negyedében szinte egyidejűleg elkövetett öt pokolgépes merényletben a támadások elkövetését egy indiai iszlamista csoport vállalta magára.
Szeptember 30.: Merényletben heten meghaltak és 82-en megsebesültek Malegaon egyik piacán, Mumbaitól 280 kilométerre északra.
Október 20.: Tizenheten meghaltak és 30-an megsebesültek a mianmari határ közelében fekvő Imphalban elkövetett merényletben.
Október 30.: Tizenkét összehangolt merényletet követtek el Indiai északkeleti részén, amelyekben összesen 76-an haltak meg. A támadás másnapján a merénylet elkövetését egy ismeretlen csoport, az "Indiai Mudzsahed Iszlamista Biztonsági Erő" vállalta magára.