Meghalt négy munkás egy gyöngyösi építkezésen

2006.11.11. 13:45
Négy munkás életét veszítette szombat délelőtt Gyöngyösön egy munkahelyi balesetben. Egy építkezésen egy födémet betonoztak, amikor az leomlott, és az alatta lévő négy dolgozót maga alá temette. Az áldozatoknak nem volt esélyük a túlélésre. Két munkás nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A generálkivitelező semmit nem tud, az alvállalkozót nem sikerült elérnünk.

Munkásokra omlott egy több száz négyzetméteres betonszerkezet szombaton Gyöngyösön. A katasztrófában négyen meghaltak, közölte az Indexszel a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Magyar Attila az Index kérdésére elmondta: a munkások egy födémszerkezetet betonoztak a gyöngyösi ipartelepen. A betonnal feltött födém munka közben leomlott, és annak szerkezete, valamint a friss beton maga alá temette a hat-hét méter magas födém alatt dolgozó négy munkást.

A köztévé híradójában a megyei katasztrófavédelmi igazgató azt mondta: a szerencsétlenül járt munkásoknak nem volt esélyük a túlélésre.


Tekintse meg képeinket!

Tizenkét munkás dolgozott az építési területen, és a halálos áldozatokon kívül két további munkás sérült meg, akiket a hatvani Albert Schweitzer Kórházba szállítottak a mentők.

Dolecsek Miklós, a hatvani kórház traumatológiai ambulanciájának ügyeletes orvosa az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az egyik munkás csupán könnyű sérüléseket szenvedett, és már haza is engedték. A másik munkás sérülése viszont súlyos, ambuláns ellátása után műteni is kell.

Német cég üzemét építették

A baleset egy német autóipari befektető, a Seissenschmidt Ag. gyöngyösi üzemének építése során történt. A 4,5 millió eurós fejlesztés keretében épülő, kovácsolt futómű- és hajtóműalkatrészeket előállító gyár a tervek szerint 2007 tavaszán kezdené meg a működését. Az építkezés szeptember közepén kezdődött, és a tervek szerint márciusra kellene befejeződnie.

A beruházás generálkivitelezője a kecskeméti székhelyű, 1992-ben alakult Baustar Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Egyebek mellett a Coloplast és a Grundfos tatabányai gyártócsarnokát, a ceglédi szabadidőközpontot, a marosvásárhelyi Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, a budapesti Fecske utcai társasházat építették, a Ganz Danubius Irodaházat újították fel.

A generálkivitelező nem tud semmiről

"Nem tudunk semmit a balesetről, a munkának a Baustar csak a generálkivitelezője volt. A tervezési, szerelési és egyéb kivitelezési munkákat a VSTR-Hungária végezte" - közölte az Index kérdésére a cég többségi tulajdonosa. Halász István az alvállalkozójukról elmondta: a céggel rendszeresen együttműködtek.

A német VSTR GmbH által a kilencvenes évek elején létrehozott építőipari VSTR-Hungária Holding a vasbetongyártás és épületszerkezet-építés egyik legjelentősebb hazai cégcsoportja. A holdingot - amely egyebek mellett betonelemek gyártásával és összeszerelésével, valamint építőipari generálkivitelezéssel foglalkozik - négy cég alkotja. A csoport egyik tagjának ügyvezetőjét sem sikerült szombaton elérnünk.

Nyomoz a rendőrség

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett, több ember halálát okozó gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt kezdte meg a nyomozást - mondta Oravecz Éva, a főkapitányság sajtóügyeletese az Index helyszínen tartózkodó munkatársának kérdésére. Megerősítette, hogy két dolgozó szenvedett nyolc napon túli sérüléseket, azokat a híreket ugyanakkor nem kommentálta: feketemunkára utal az, hogy a baleset után a helyszínen dolgozók megpróbáltak elszaladni.

A balesetet a megyei munkaügyi és munkabiztonsági felügyelet is vizsgálja a rendőrségi nyomozás részeként. A vizsgálat információink szerint nemcsak a munkabiztonsági körülményekre terjed ki, hanem a foglalkoztatottak jogviszonyára és a hétvégi munkavégzés szabályosságára is.

Partner a Daimler-Chrysler és az Audi csoport is

A német cég 30 ezer négyzetméteres területet vásárolt meg az ipari parkban. Azért épp Gyöngyösön, mert - mint Rüdiger Groos, a részvénytársaság elnökségi tagja a Gyöngyös online-nak szeptemberben elmondta - megfelelőnek találták a mátraaljai ipari terület infrastrukturális kínálatát, és bíznak abban, hogy a kovácsolt és forgácsolt járműalkatrészek gyártásához szükséges szakképzett munkaerőt is megtalálják a térségben.

A német cég partnerei között megtalálható szinte minden autógyártó, így például a Daimler-Chrysler és az Audi csoport is. Az ünnepségen elhangzott: jövőre 25 fővel szeretnék elkezdeni a motor-, hajtómű- és futóműalkatrészek gyártását, s a következő évben megduplázzák a létszámot.

Halálos üzemi balesetek 2002 és 2006 között
2002. szeptember 10. - Két építőmunkás azonnal meghalt, amikor az üllői vasútállomáson leszakadt egy daru horogtartója, amellyel a sínépítéshez szükséges vágánydarabokat emelték be.
2002. szeptember 25. - Életét vesztette két munkás egy Ózd melletti szennyvíztisztító aknában, ahol karbantartó munkákat végeztek.
2002. december 8. - A százhalombattai kőolaj-finomítóban két személy életét vesztette, egy súlyosan, egy pedig könnyebben megsebesült, amikor az áramkimaradás miatt leállt üzemek újraindításakor robbanás történt egy csőkemencénél.
2003. február 6. - Két embert holtan, egyet sérülten találtak meg egy beomlott sátoraljaújhelyi üzem romjai között. A csarnok teteje a rárakódott hó súlyától szakadt be.
2004. február 12. - A balatonfűzfői Nike Fiocchi Sportlőszergyártó Kft. pirotechnikai üzemrészében két dolgozó súlyos égési sérüléseket szenvedett, amikor tűzijátéktest szerelése közben robbanás következett be. A kórházban mindkét sérült életét vesztette.
2004. augusztus 3. - Az egri Szent-Györgyi Albert Általános Iskola felújítása közben leszakadt a tetőszerkezet. Két munkást maga alá temetett a törmelék, amely alól holtan emelték ki őket.
2004. augusztus 5. - Törökbálinton robbanás történt a Pyro-technic Kft. gyárának 600 négyzetméteres raktárában, ahol 50 tonna pirotechnikai eszközt tároltak. Három munkás meghalt, hat személy megsebesült.
2005. február 9. - A Bács-Kiskun megyei Kunadacson hárman meghaltak és kilencen megsebesültek, amikor felrobbant egy gázpalack egy asztalosüzemben.
2006. június 14. - Balatonfűzfőn robbanás következett be egy pirotechnikai eszközöket tároló raktárépületben. A balesetben négyen meghaltak, az épület teljesen megsemmisült.
2006. szeptember 18. - Dunaföldváron életét vesztette két munkás, amikor felújítási munkák közben beomlott egy pince, maga alá temetve a lent dolgozókat.
2006. október 24. - Két dolgozó meghalt a Somogy megyei Kaposfüreden, amikor vélhetően porrobbanás történt egy kukoricatároló tartályban, s az rájuk dőlt. (MTI)