Natascha próbálgatja az életet

2006.12.19. 13:58
Négy hónappal kiszabadulása után a második interjúját adta a tizennyolc éves Natascha Kampusch, akit egy férfi 10 éves korában rabolt el és nyolc évig tartott fogva házában. A lány az ismertséggel járó problémákról és beilleszkedési nehézségeiről mesélt. Perelni akar egy róla megjelent könyv miatt, ami azt állítja: kiskorában verték, anyja élettársa pedig szexuálisan zaklatta.

Augusztusi kiszabadulása óta a második interjúját adta az az osztrák lány, akit egy 44 éves férfi nyolc évig tartott fogva háza pincéjében. Natascha Kampusch négy hónappal ezelőtt a férfi figyelmetlenségét kihasználva tudott elmenekült a házból. Fogva tartóját üldözőbe vették a rendőrök, de ő egy gyorsvonat elé ugrott és meghalt.

Vannak kedves pillanatok

A lány már kiszabadulása után adott első interjújában is meglepte a világot határozottságával, intelligens megnyilvánulásaival. Az ORF osztrák közszolgálati tévé mostani interjújában látható, hogy Natascha az elmúlt négy hónapban kicsit meghízott. A lány most egy gondozó otthonban lakik, ahol külön lakása van.


Az interjúban főként szabadsága első száz napjáról beszélt, ismertsége pozitív és negatív oldalairól. „Nem nagyon mehetek ki egyedül az utcára, túl kockázatos volna”, mondta a lány. „Persze vannak kedves pillanatok is - folytatta, amikor például egy idős hölgy rámnevet az utcán, vagy az emberek rámkacsintanak”.

Látható azonban, hogy a nyolc évnyi izoláltság milyen nehézségeket okoz a lánynak az új életben. „Nem szeretem, ha hangosan beszélnek, az embereknek különböző testszaguk van, dohányoznak, illatosítják magukat, feltűnő ruhákat hordanak, udvariatlanok és iskolázatlanok”, mondta Natascha a riporternek.

Újabb részletek

A lány szerint sokan irigylik őt, hogy ilyen híres lett: „Próbálják csak ki, milyen egy viszonylag kis szobában, bezárt ajtók mögött egy napot vagy egy egész hetet eltölteni. Nyugodtan kipróbálhatják a mostani életemet is, milyen az, amikor különböző emberek követnek, és őrültek leveleket írogatnak nekem”.

A lány újabb részleteket is elárult, a Wolfgang Prikopillal való nyolcévnyi együttélésről. Egyszer például síelni is elvitte elrablója, de ez is inkább sokkot okozott neki, mint örömet. A kérdésre, hogy miért nem használta ki az alkalmat a menekülésre, a lány megismételte, amit már korábban többször elmondott: a férfi azzal fenyegetőzött, hogy megöli őt és más embereket is, ha bárkinek elárulja, mi történt vele.

Szóba került az is, hogy fogva tartója az ablaktalan, föld alatti cellájában távirányítással működtette a világítást. Hogy ne veszítse el az időérzékét, a lány a rádiót hallgatta. Később sokszor lehetett fent is a házban, ahol házimunkát végzett. Előfordult, hogy a férfi nem adott neki enni. A fiatal lány ettől legyengült és szívritmuszavarai voltak.

Megvédi a családját

„A régi dolgokat újra felmelegítik, s a családomnak újra szembeülnie kell ezzel”, reagált arra, hogy Hollandiában és az Egyesült Királyságban megjelent egy könyv róla Lány a cellában címmel. A könyv szerzői, akik egyébként Natascha Kampusch-sal nem beszéltek, azt állítják, hogy a lánynak szörnyű gyermekkora volt, anyja verte őt, s élettársa szexuálisan zaklatta.

„Én vagyok az egyetlen, aki tudja, mit élt át Natascha Kampusch, senki más. Ebben a könyvben csak hazugságok olvashatók rólam”, mondta ezzel kapcsolatban a lány. Natascha kijelentette: küzdeni fog anyja jó hírnevéért. Ügyvédje is azt mondta: tanulmányozzák a könyvet, s megteszik a szükséges jogi lépéseket.