Gyorsvonat elé ugrott Natascha elrablója

2006.08.24. 12:25
Az osztrák rendőrség megállapította, hogy a szerdán Strasshofban talált nő azonos a nyolc évvel korábban elrabolt Natascha Kampusch-sal. A 44 éves Wolfgang Priklopil nyolc éven át tartotta házában bezárva a lányt. A lánynak "parancsolómnak" kellett szólítani fogvatartóját. A lány kiszabadulása után a férfi szerdán este egy gyorsvonat elé vetette magát.


Natascha 1998-ban

Újabb horrorisztikus részletek láttak napvilágot a szerdán nyolc évnyi fogság után kiszabadult osztrák lányról. Szerdán kora délután Strasshofban a szomszédok értesítették a rendőrséget arról, hogy az egyik kertben egy nő bolyong. A nő a rendőröknek azt állította, hogy ő Natascha Kampusch, akit 1998. március 2-án Bécsben iskolába menet raboltak el. A rendőrség a szülőkkel való szembesítés és egy a lány testén lévő forradás alapján megállapította, hogy a tizennyolc éves nő azonos Natascha Kampuschsal.

Titkos rejtekhely a garázs alatt

A lány azt mondta, hogy egy híradástechnikai műszerészként dolgozó 44 éves férfi éveken át lakásában bezárva tartotta őt. A házban megtalálták Natascha Kampusch útlevelét is. A rendőrök a strasshofi házban egy elektronikus biztonsági rendszerrel felszerelt garázst találtak. A helyiségben volt egy szerelőakna, amelyből egy vasajtón keresztül lehetett bejutni egy titkos rejtekhelyre.

A 1,60 magas szobácskában egy felhajtható ágyat, zuhanyzót, vécét és könyvespolcot találtak a rendőrök. Feltételezhető, hogy amikor a férfi elhagyta a házat, ide zárta be a lányt. Nataschának a férfit "parancsolómnak" kellett szólítania - közölte a lány meghallgatása után a rendőrség.

A lány meneküléséről két verzió látott napvilágot. Az első hír szerint kilökték egy BMW-ből, amikor az autó a dugóban egy rendőrségi ellenőrzőponthoz közeledett. A rendőrség később azt közölte, hogy a lánynak szerencséje volt. Fogvatartója ugyanis elment otthonról és nem zárta be lányt. Natascha át tudott mászni a szomszéd kertbe, ahonnan értesítették a rendőrséget.

Hajtóvadászat

A rendőrök szerdán nagy erőkkel indultak a feltételezett lányrabló keresésére. A 44 éves Wolfgang Priklopil végül szerda este kilenckor Bécs-Leopoldstadtban egy gyorsvonat elé vetette magát és meghalt. A szétroncsolódott holttestnél megtalálták annak a BMW-nek a kulcsát, amelyet a rendőrség már korábban üldözött. A holttestet a ruházat alapján a férfi egyik barátja azonosította, aki az öngyilkosság előtt nem sokkal találkozott Wolfganggal.


Wolfgang Priklopil a fogvatartó

A lányon bántalmazás nyomait nem találták, sápadt bőrén viszont látható volt, hogy hosszabb ideje a napfénytől elzárva élt. A nő azt mondta a rendőröknek, hogy egy strasshofi házban tartották fogva, ahol rádiót hallgathatott, újságot olvashatott, néha tévét vagy videót nézhetett.

Sajátos kapcsolat

Natascha megfelelően tud beszélni, írni és olvasni. Mint kiderült, fogvatartója az elmúlt években otthon egyfajta sajátos oktatásban is részesítette. Amikor a lány már nagyobb volt, a férfi néha sétált vele a kertben, mentek bevásárolni, de a lány nem állhatott szóba senkivel.

Az évek során a férfi és a lány között különleges kapcsolat alakult ki. Osztrák lapok az eset kapcsán a túsz és fogvatartója között kialakuló szimpátiáról, azaz a Stockholm-szindrómáról cikkeznek, de arról is, hogy a férfi feltehetően nemi erőszakot is elkövetett a lányon.

Hosszú út vissza az életbe

A férfit hozzátartozói és kevés barátja magánakvaló, zárkózott, visszahúzódó ám feddhetetlen embernek írták le. Mindannyiukat meglepetésként érte, amikor értesültek Wolfgang kettős életéről. A férfi korábban a kislány lakóhelyéhez közel lakott. 1998-ban a lány eltűnése után őt is meghallgatták a rendőrök, mert ahhoz hasonló fehér kisbusza volt, amilyennel a tanúvallomások szerint Nataschát elrabolták.

A lány már találkozott, jelenleg elváltan élő szüleivel. A rendőrség közlése szerint amikor apját nyolc év után ismét meglátta, Natascha könnyekben tört ki. A lány meglehetősen közömbösen vette tudomásul fogvatartója öngyilkosságát. Utalt arra, hogy a férfi korábban azt mondogatta: őt élve nem fogják elkapni. A rendőrség igyekszik a családot és a lányt elszigetelni a sajtótól. Pszichológus szakértők szerint bár hosszú időbe telik, míg Natascha visszatalál a normális életbe, lelki sérülése ellenére később teljes életet élhet.