Transzvesztiták zaklatják New Orleans butikjait

2006.06.27. 16:00
Az utóbbi hónapokban transzvesztita bandák tartják rettegésben New Orleans butikosait. A parókás, overallos férfiak női rucikat szereznek maguknak, általában elég agresszíven. A rendőrség nem tud tenni ellenük, így a boltosok saját védelmi rendszert fejlesztettek maguknak. Már amikor segít.

Transzvesztita bandák háborgatják New Orleans híres bevásárlóutcáját: a majdnem tíz kilométer hosszú Magazine Street butikjaiba rendszeresen betörnek, és divatos női ruhákat, kiegészítőket tulajdonítanak el, írja a New Orleans City Business hetilap online változata.

Riadólánc

Robyn Lewis, egy női divatárubolt tulajdonosa jelenti az első védelmi vonalat az utca bolttulajdonosai számára, ő pillantja meg ugyanis elsőként a mindig ugyanabból az utcából érkező parókás rablóbandát. Robyn ilyenkor azonnal telefonálni kezd, végighívogatja a vészhelyzet esetére készített listán szereplő butikosokat.

A lista első helyén Eric Ogle szerepel, aki az egy sarokkal arrébb lévő Vegas nevű boltban dolgozik, és akit két hónappal ezelőtt kezdtek terrorizálni a szemtelen transzvesztiták. Ogle a szomszédos Winky's főnökét, Kendra Bongát riasztja. Viszonylag rövid idő alatt így az utca majd 2000 üzletében értesülnek a banda érkezéséről, és felkészülhetnek a támadásra.

A női ruhákat forgalmazó Sarah Celino taktikája például az, hogy folyamatosan szemmel tartja az ajtót, és mikor meglátja a főkolompos lila overallját és fluoreszkáló vörös parókáját, azonnal ráfordítja a kulcsot. Kicsit arrébb, Wes Davis ruhaüzletében már komoly kárt is okozott a divatőrült banda, egyszer 2000 dollár értékű áruval megpakolva rohantak ki a boltból, ezért Davis is teljes készültségben várakozik. Szerinte ennek azért nem így kellene lennie, hiszen már a Katrina hurrikán pusztítását és a fosztogatásokat is átvészelték.

Nem félnek semmitől

"Nem félnek semmitől, ha megtetszik nekik valami, addig küzdenek érte, míg meg nem szerzik. Az sem érdekli őket, ha börtönbe kerülnek" - magyarázza Ogle. Lewis legnagyobb félelme, hogy egyszer vevőkkel beszélget majd, nem figyel oda, és mire felocsúdik, kirámolják az egész boltját.

A transzvesztiták először márciusban jelentek meg, akkor úgy kifosztották a Magazine Street üzleteit, mintha egy kleptomániás hadsereg rajtaütése lett volna, meséli Davis. Ogle hozzáteszi, hogy nagyon egyszerű módszerrel dolgoznak: általában 3-4 fős csoportokban érkeznek, és míg egyikük eltereli a boltos figyelmét, a többi addig összepakol, és már rohannak is az ajtóhoz.

A rendőrség tehetetlen

Ogle a rendőrséget is beavatta már a részletekbe, megpróbált pontos személyleírást adni az elkövetőkről, akik elmondása szerint afroamerikai férfiak, és legalább két méter magasak. Mindegyikük egészen rövid felsőrészt és göndör parókát hord, szembeötlő továbbá, hogy testalkatuk rendkívül sovány.

A New Orleans-i rendőrség ugyan indított nyomozást a fosztogatások kapcsán, de csak akkor tehetnek valamit érdemben, ha a valakit rajtakapnak lopás közben, vagy később megtalálják nála az eltulajdonított tárgyat. A rendőrség szóvivője, Bambi Hall hozzáteszi, hogy egyébként csak írnak egy jelentést, de ennél többet nem tehetnek.