Neonácik Nobel-díjat követeltek Hitlernek

2008.10.27. 15:30
A Hitler szülőhelyén rendezett koncertre huszönöt neonáci nyomult be.

Feltételezett neonácik zavartak meg egy kommunista fiatalok által szervezett rockkoncertet a felső-ausztriai Braunauban, Adolf Hitler szülőhelyén.

A tartomány rendőrkapitánya hétfőn közölte, hogy az úgynevezett tilalmi törvény (Verbotsgesetz) alapján legalább egy személy ellen feljelentést tettek.

Tájékoztatója szerint a szervezők elmondták, hogy mintegy huszonöt személy zavarta meg a koncertet. Benyomultak a terembe, és hangosbeszélőkön azt követelték, hogy Adolf Hitlert tüntessék ki Nobel-díjjal. Az egyikük horogkeresztes zászlót lengetett.

A rendőrkapitány túlzónak nevezte a szervezők által megadott számot, de hogy pontosan mennyien lehettek a betolakodók, maga sem tudta megmondani. Közlése szerint a randalírozók szétszéledtek, mielőtt a rendőrök a helyszínre értek volna. Azt a személyt viszont név szerint ismerik, aki a zászlót lengette: ellene feljelentést tettek a tilalmi törvény alapján.

A Verbotsgesetzet 1947-ben fogadták el. A náci szervezetek újralapítását és a náci propagandát tiltó, a holokauszt tagadását szankcionáló törvény alapján, amelyet a 90-es évek elején tovább szigorítottak, egytől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik azokat, akik nyilvánosan tagadják a náci bűnöket. Tíztől húsz évig - különösen veszélyes esetben pedig életfogytig - terjedő elzárásra ítélhetik a náci szervezetek újralapítóit és az azokban vezető szerepet vállalókat. Náci propaganda terjesztéséért 5-től 10 évig terjed a kiszabható börtönbüntetés.