'Az amerikai elnök csal, az arabok támadnak'

2004.01.05. 23:21
Nostradamus négysoros versekben, alaposan összezagyválva adta ki szövegeit, mert attól félt, hogy próféciáiért például megégetik. Megjövendölte azonban, hogy születése után ötszáz évvel jön majd valaki – Péntek Sándor, nyugdíjas tatai főkönyvelő, de ezt már nem tette hozzá –, aki megfejti a titkot.
Nostradamus (vagy egy középkori pestises küldött) köztünk jár. Látja, ahogy a Duna-parton autóba ülök, az Erzsébet hídon áthajtva kiérek az M1-es autópályára, a tatai temetőnél óvatosan veszem be a nagykanyart, áthajtok a vasúti átjárón, és leparkolok az Újhegyi úti családi ház előtt.

Minden úgy történt, ahogy Nostradamus megjövendölte. „Születésem után ötszáz évvel megfejtik szándékosan elfátyolozott próféciáimat” – írta, ha nem is pont ezekkel a szavakkal. Az ötszáz év 2003. december 14-én járt le. Azon a napon, déli 12 órakor felkerült az internetre egy szöveg, ezzel a bevezetővel: „Francia hon! Ötszáz éve, hogy szülted a Jóst a Világnak, Nagy Nostradamust, ma a prófétát adjuk az emberiségnek mi: magyarok!” Nem tudni, hogy Nostradamus Péntek Sándorra gondolt-e vagy sem, de a nyugdíjas tatai főkönyvelő azt állítja, hogy megfejtette a próféciákat.

Fideszesnek csúfolják

„Mi értelme volt elfátyolozni a jövőt?” – kérdezzük a főkönyvelőtől, akiből zavarba ejtően hiányzik a mániákusok elfogultsága, a rögeszmések zavaros tekintete, beszélgetésünk közben mindvégig őrzi hidegvérét, jeges borzongás csak egyszer fut végig rajtam.

A kikeresztelkedett zsidó Nostradamus orvosi működését és puszta életét tekintve a korabeli francia kormánytól függött, nem csoda hát, hogy nem írhatta meg kristálytisztán az elkövetkező évszázadok történetét. Képzeljék csak el, hogy mi történne egy látnoki képességekkel bíró kortársunkkal, aki a szocialista választási győzelem éjszakáján megjövendöli, hogy a miniszterelnökről kiderül ügynökmúltja, a kormány másfél év után megszigorító intézkedéseket hoz, és e-me-li a gáz-ár-rat, Gál J. Zoltán nem vesz fel az utolsó pillanatban maximális kedvezményes lakáshitelt. A legkevesebb, ami egy ilyen jóssal történhet, hogy fideszesnek csúfolják.

Nostradamus a történelem francia fiaskóit – Napóleon oroszországi katasztrófáját, a kollaboráns Vichy-Franciaország létét, a 2002-es tragikus futball-világbajnoki szereplést – igyekezett saját érdekében elrejteni. Így nem őt szidják egy-egy jóslat miatt. „Nem jóslat, prófécia” – figyelmeztet Péntek úr. A jóslat elől ki lehet térni, a prófécia, bármit is teszünk, bekövetkezik.

Elröppenjen néhány száz év

Nostradamus eredetileg hatsoros, kifogástalan rímű verseket írt, de rájött, hogy neki ebből baja lesz. Ekkor fogta a szöveget, és három év kemény munkájával a hatsorosokat négysorosakká alakította, a kivett sorokat máshova rakta, és várta, hogy elröppenjen a néhány száz év, és Péntek Sándor megfejtse a szisztémát.

A nyugdíjas főkönyvelő eredetileg Nostradamus Hitlerről írt verseivel foglalkozott, mivel maga is átélte a második világháborút. Élményeiről szűkszavúan annyit mond: „Voltak ott kacifántos dolgok”. Tizennégy év munka után ezeroldalas kézirat az eredmény. A Zrínyi kiadó meg is akarta jelentetni a munkát, de Péntek úr mindig visszakérte a kéziratát, ahogy újabb és újabb próféciákat fejtett meg a Nostradamus által piócának nevezett Hitlerről.

Amerika reszkethet

Péntek Sándor
A próféta különben köztünk van. A jövőt, mondja Péntek úr, „Istenen keresztül” ismeri, rájött, hogyan lehet legyőzni az időt. A jövőt látta, nem volt ez akkoriban „olyan nagy dolog”. De az is lehet, hogy nem Nostradamus utazott. Ahol kitört a pestis, ott megjelent. Feltételezések szerint „lelki viszonyt” létesített a halálra ítéltekkel, akik „kiléptek testükből”, és megnézték, hogy mi történik a jövőben. (Jeges borzongás itt.) Mágikus eszközök használatáért különben fel is jelentette Nostradamust egy irigy kollégája.

„Örülök, hogy valószínűleg én már nem élem meg a próféciák beteljesülését” – rémiszt meg Péntek úr, aki a szövegekből arab–nyugati háborút olvas ki. A franciákra nézve kellemetlen jóslatok nincsenek ugyan, Amerika viszont reszkethet: választási csalás miatt az elnököt – nem lehet tudni, hogy ifjabb Bushra vonatkozik-e a jóslat – lecsukhatják, és olyan világválság közelít, amely „elviszi ezt az egy pénzen pendülő gazdasági világot”.

Péntek úr engem meggyőzött. Hazafelé hajtva különben látni vélem a prófétát egy francia rendszámú Citroen kacsa volánja mögött, mellette egy pestises rázza bús fejét. Johnny Hallidayt hallgatnak, 1520-as etyeki chardonnayt isznak, és áthajtanak az összes piroson.