Siketeket zaklattak a bostoni apácák

2004.05.11. 23:59
Bántalmazták és szexuálisan zaklatták tanulóikat a Szent József Nővérei rend apácái. A tíz éve bezárt, siketeket oktató speciális iskola kilenc diákja már vádat emelt, huszonkettő pedig ügyvédet fogadott.
Testi bántalmazás és szexuális zaklatás miatt indítottak pert egy amerikai süketnéma iskola volt diákjai tizennégy apáca, egy pap, egy tornatanár és a bostoni érsekség egy volt vezető tisztségviselője ellen. Az immár 41 és 67 év közötti felperesek, akik mindannyian beszéd- és hallássérültek, azt állítják, hogy 1944 és 1977 között, 4 és 17 éves korukban súlyos fizikai és szexuális bántalmazásnak voltak kitéve a Randolphban lévő, egyházi kezelésű Bostoni Siketek Iskolájának személyzete részéről.

Tárgyakkal zaklattak

Fejüket a WC-kagylóba nyomták, majd rájuk eresztették a vizet, büntetésképpen szemeteskukákba vagy árnyékszékre zárták be őket és más fizikai bántalmazásnak voltak kitéve. Az egykori diákok - három nő és hat férfi - azt állítják, hogy meg is erőszakolták őket, olykor tárgyakkal.

A felperesek ügyvédje, Mitchell Garabedian a már tíz éve bezárt iskola összesen harmincegy volt diákját képviseli, így elképzelhető, hogy további kereseteket is benyújt.

Egyszer már nyert

Ez az első nagyszabású per apácák ellen azóta, hogy 2002 elején kipattant a gyermekeket megrontó katolikus papok botránya a bostoni térségben. A suffolki felsőbíróságon benyújtott kereset néven nevezi a bostoni Szent József Nővérei rendjének 13 tagját, egy további szerzetesnővér ellen ismeretlen tettesként tettek feljelentést.

Garabedian tavaly kilencvenmillió dolláros kártérítést harcolt ki a Boston környéki pedofil papok 542 áldozata számára.