Az év vihara közelít Nagy-Britanniához

2008.03.08. 14:45
Az ország nagy részében figyelmeztetéseket adott ki a brit állami meterológiai szolgálat, miután az Atlanti-óceán felől pusztító orkán tart Nagy-Britannia felé. A gyorsan eső légnyomás megközelítheti a Skóciában 1884-ben feljegyzett mélységi rekordot.

Az év eddigi legnagyobb viharát jósolják brit meteorológusok. Az Atlanti-óceán felől közelítő orkán az előrejelzések szerint vasárnap este éri el Írországot és Nagy-Britanniát. A szakértők szerint kiterjedt épületkárok, közlekedési és áramellátási fennakadások várhatók, és a szél valószínűleg fákat is kidönt majd. A brit állami meteorológiai szolgálat az ország nagy részére figyelmeztetéseket adott ki.

A viharzóna központjában, ami jelenleg még az óceán fölött halad, a légnyomás 935 millibarra is eshet. Ezzel megközelítheti a Nagy-Britanniában mért eddigi mélységi rekordot: ezt 1884-ben jegyezték fel, Skóciában 925,6 millibarral. A légnyomás esésének ütemét jelzi, hogy a BBC időjárási szolgálata szombatra Londonban 1005, hétfőre 974 millibart jelzett.

Szakértők szerint a vihar rendkívüli erejét mutatja, hogy a zónán belül a következő 24 órában óránként 1 millibarral csökken a nyomás. A szakadó esővel érkező orkán egybeesik a hétfőre várt magas dagállyal, ezért a part menti településekre árvíz-figyelmeztetést is kiadtak.

A múlt évszázad viharában 18-an haltak meg

A brit meteorológia ugyanakkor nem vár olyan mértékű pusztítást, amekkorát a múlt század legnagyobb hurrikánja hagyott maga után. Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-án tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. A két évtizeddel ezelőtti viharban 18-an meghaltak, 18 millió fa dőlt ki, több százezer ház maradt tető nélkül és járművek tízezrei törtek össze.

Az 1987-es időjárási katasztrófa, amihez mérhető 1703 óta nem sújtotta Angliát, egymilliárd font (mai árfolyamon 360 milliárd forint) kárt okozott, és egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik maradandó nyomait.