Nincs nyomuk a szlovákiai robbanásban eltűnteknek

2007.03.03. 17:13
Pénteken késő délután eddig ismeretlen okból felrobbant egy katonai lövedékeket, köztük légvédelmi rakétákat is megsemmisítő katonai objektum a Privigyéhez (Prievidza) közeli bányászvárosban, Nyitranovákon (Nováky).

Három halottja van a pénteki balesetnek, legalábbis három holttestet találták meg eddig a mentőalakulatok. Húsz embert súlyos sérülésekkel szállítottak a környező kórházakba, ugyanennyit a helyszínen láttak el. Tizennégyen kórházban fekszenek, néhányukat meg kellett műteni, egy sérült állapota válságos.

A mentésben részt vevők közül két rendőr a tragédia helyszínén belélegzett valamilyen vegyi anyagot, az orvosok ellátták őket. Állapotuk nem ad okot aggodalomra - mondta a szóvivő, aki határozottan kijelentette: közönséges ipari vegyszert lélegeztek be, szó sincs semmilyen vegyi fegyverről vagy harci gázról.

Eltűntek

A szlovákiai város katonai üzemében döntően polgári alkalmazottak dolgoztak, közülük ötöt még még mindig keresnek.

Nem zárható ki és nem is erősíthető meg sem az, hogy élnek, sem pedig az, hogy meghaltak azok az emberek, akiknek nyoma veszett a szlovákiai Nyitranovákon (Nováky) történt robbanásban, nyilatkozta szombaton, alig huszonnégy órával a történtek után Vladimír Gemela, a szlovák védelmi tárca szóvivője, majd röviddel ezt követően előkerült az eltűntek egyikének holtteste, és a pénteki robbanás halálos áldozatainak száma háromra emelkedett.

Gemela a válságstáb és a szakértők véleményét ismertetve azt mondta: szakmailag érthetetlen, hogy az épületeket a szó szoros értelmében elsöprő és a csarnok helyén hatalmas krátert vájó robbanás epicentrumából hogyan tudtak többen apró sérülésekkel kimenekülni, és hogy hova tűntek nyomtalanul azok, akik ugyanabban a pillanatban ugyanott tartózkodtak, ahol a többiek. Csak remélni lehet, hogy sokkos állapotban bolyonganak az erdőben, és talán azért sem hallják a keresőiket, mert a robbanásban megsüketültek.

A szlovák védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy az eltűntek hozzátartozóit a tárca nemeskosztolányi (Zemianské Kostolany) üdülőjébe szállították, ahol már találkoztak Frantisek Kasicky védelmi miniszterrel. A megrendült hozzátartozókban pszichológusok próbálják tartani a lelket. A TA3 hírtelevíziónak sikerült megszólaltatni az egyik eltűnt fiatalasszony szüleit. Szavaik, öltözetük szerint már gyászolják a lányukat, akinek épp a katasztrófa napján volt a születésnapja: műszak után sietett volna haza, hogy a családja körében ünnepeljen.

Hatalmas lángoszlop

A fegyverzetmegsemmisítő katonai objektum területét hermetikusan lezárták, a helyszín közelében összegyűlt újságírók és televíziós stábok a területről még egyetlen felvételt sem tudtak készíteni. A médiában egyedül olyan távoli felvételek láthatók, amelyeket a környékbeliek a katasztrófa pillanatait követően néhány kilométeres távolságból mobiltelefonos kamerákkal készítettek. Ezek tanúsága szerint a robbanás ereje valóban rendkívüli volt, hiszen a völgy mélyén fekvő objektum fölött legalább száz méter magasságba feltört lángoszlop és füstfelhő látható a fotókon.

Fotó: SME
Fotó: SME

Nyitranovákon és a környező falvakban a házak ablakai betörtek, de a helyszíntől tizenkét kilométerre fekvő Privigyén is megrepedtek a panelházak ablakai. A két, mások tanúk szerint három robbanás és azt követő morajlás hangja igen nagy távolságokban is hallható volt, a lángoszlopról pedig tizenöt kilométer messziről is készült fotó.

Óriási kráter

A közelebbről készült amatőr felvételeken látható, hogy a hatalmas lángoszlopban gépkocsi nagyságú tárgyak emelkedtek a magasba. Az egyik kórházban ápolt férfi a TA3 hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy a robbanástól ezer méter távolságban állt, de a légnyomás úgy csapta a földhöz, hogy eltört a keze.

Robert Fico szlovák kormányfő és több minisztere még pénteken este a helyszínre érkezett. Többek elmondása szerint a telep több épülete gyakorlatilag eltűnt a föld színéről, a robbanás feltételezett epicentruma helyén óriási kráter keletkezett. A távolabbi épületek falaikban és a környező erdők fáiban számos nagy repeszszilánkot találtak.

Néhány hónapja a városban súlyos bányaszerencsétlenség is történt. Három bányász holtteste azóta sem került elő és előreláthatóan már nem is fog. Talán ez is indokolja, hogy a helyiekben máris megfogalmazódott a félelem: ahogy a bányászokat a föld, úgy a robbanás eltűntjeit talán örök időkre "az ég nyelte el."