A New York-i kórház folyosóján hagyták meghalni

2008.07.02. 10:18
Egy teljes napi várakozás után esett a szék alá Esmin Green a brooklyni Kings County Kórház pszichiátriáján, de majdnem egy óráig senki sem nézett a földön rángatózó páciens felé. A kórház biztonsági kamerája rögzítette, hogyan hal meg a beteg a későn érkező segítség miatt.

Hajnali fél hatkor esett arcra a brooklyni pszichiátria folyosóján a 49 éves Esmin Green. Az AP hírügynökség beszámolója szerint a nő akkor már majdnem 24 órája várt a városi kórházban arra, hogy ágyat kapjon.

A helyiségben többen is tartózkodtak, amikor a nő rosszul lett, leesett a székről. A kórház kamerája által rögzített felvétel szerint a székek között, a földön rángatózó nő mellett több alkalmazott is elment, de senki sem próbált rajta segíteni. A várakozó páciensek is csak hosszú idő után szóltak az intézmény egyik biztonsági őrének, hogy nézze meg, mi van a beteggel. A felvétel tanúsága szerint az őr sokáig tanácstalanul jött-ment a beteg felett, megpróbálta megfordítani, és csak azután hívott ápolót.

Esmin Green fél órával az összeesése után még mozgott, mire azonban megérkezett az orvos, már meghalt. A New York City Health and Hospitals Corporation által fenntartott kórházban a június közepén történt eset után hat alkalmazottnak mondtak fel. A kirúgottak között volt a biztonsági őr, és az egészségügyi személyzet néhány tagja.

A megkezdődött nyomozás szerint a kórház alkalmazottai megpróbálták eltüntetni az általuk elkövetett hiba nyomait. Green kórlapján ugyanis az szerepel, hogy 6 órakor még ébren volt, megfelelő állapotban, 6,20-kor pedig nyugodtan ült a vizsgálóban, normális vérnyomással.

A brooklyni kórház már eddig sem tartozott a panaszmentes intézmények közé, most azonban kormoly vizsgálatoknak nézhet elébe.