Forró és száraz hely lesz Magyarország

2005.06.28. 09:07
Hatástanulmányt készítettek a közelmúltban szakemberek a globális felmelegedés várható magyarországi hatásairól. Prognózisuk szerint hazánkban meleg lesz és sokkal kevesebb eső; összességében sokkal kellemetlenebb időjárás várható.

Az elmúlt húsz év klímakutatásainak Magyarországra vonatkozó részeit összegezte négy magyar meteorológus A globális felmelegedés éghajlati sajátosságai című tanulmányban, adta hírül a Népszabadság. Következtetésük, hogy ha duplájára nő a légkör CO2-tartalma, - amire igen nagy az esély - akkor a Kárpát-medence időjárása az elkövetkező húsz-harminc évben látványosan meg fog változni, mégpedig negatív irányban.

Az éves átlaghőmérséklet 0,75 fokkal nő: tavasszal és nyáron alig, ősszel viszont mindjárt 1,5 fokot. A csapadék mennyisége és a csapadékos napok száma ezzel szemben csökken.

Megváltozik a nyár: több kánikulai nap lesz, kevesebb lesz a felhő, és 50 százalékkal csökkenhet a nyári csapadékmennyiség, ami viszont kevesebbszer és nagyobb adagokban fog lehullani. A tél még ennél is jobban megváltozik: enyhébb és csapadékosabb lesz, és egyre ritkábban lesz fehér a karácsony, mert a hó ritka lesz, és rövid ideig marad meg.

Az egyik szerző, Mika János szerint mindez akkor jelent drámai változást, ha az összes tényezőt együtt vesszük figyelembe, ugyanis félfokos melegedés a csapadék csökkenésével együtt már 60 százalékkal növelheti az aszályok gyakoriságát.

Várható időjárás

Egyelőre csak mérsékelten érezteti hatását Magyarország időjárásán a globális felmelegedés: a hét közepéig 30 fok körüli meleg várható napközben, és hajnalban is csak 13-18 fokig süllyed a hőmérséklet. Főként az oszág nyugati felén növekszik meg a felhőzet, és itt elvétve záporok is előfordulhatnak. A hét második felében néhány fokos lehűlés várható, és a felhők is markánsabbak lesznek. Részletes előrejelzés itt.