Nyolcas ikreket szült egy amerikai nő

2009.01.27. 07:17
A hat fiú és a két lány is egészséges.

Másodszor az Egyesült Államok történetében egy nő egészséges nyolcas ikreknek adott életet, jelentette a BBC. A hat fiú és a két lány császármetszéssel jött világra. A babák 800-1600 gram súlyúak. Egy, a szülésben segítő orvos szerint egészségesek, mind ordítottak és hevesen rugdalóztak világrajövetelükkor.

A család kérésére részleteket nem közöltek az esetről, így az anya és a gyermekek személyazonossága is titokban maradt.

A kórház szóvivője annyit azért elárult, hogy a vártnál kilenc héttel korábban megszülető ikrek közül három szorult orvosi segítségre, de lélegeztetést leszámítva komolyabb beavatkozásra nem volt szükség. A babákat most még hat hétig inkubátorban tartják, de anyjuk valamennyiüket szoptatni szeretné.

A nyolcas ikrek születése még az orvosokat is meglepte, a CNN beszámolója szerint csak hétre számítottak. A kismamát nyolc hete, a terhesség 23. hetében utalták be a kórházba. Ez idő alatt 46 orvos vizsgálta, de egyikük sem vette észre, hogy valójában nyolcas ikrekkel terhes. "Nem túl nehéz nem észrevenni egy babát, ha hét gyerekre számítunk" - mondta a CNN-nek Harold Henry, a kórház fő szülésze.

A világ első nyolcas ikrei 1998-ban születtek Texasban. Decemberben ünnepelték tizedik születésnapjukat. Nigériai származású édesanyjuk, Nkem Chukwu szerint az új szülőknek sok mindenre kell felkészülniük, de azért bíztatta az újdonsült kismamát. "Csak élvezze. Áldás ez, valódi áldás" - nyilatkozta az AP-nek, hozzátéve, hogy imádkozni fog a családért.