Ezren tüntettek Opheliért Párizsban

2009.01.11. 21:45
Megközelítőleg ezren vettek részt Párizsban vasárnap azon a csendes felvonuláson, amelyet a Budapesten eltűnt Ophélie Bretnacher barátai szerveztek, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a francia diáklány hozzátartozóival.

A menetben a családon és a barátokon kívül részt vett Reims városának nemzetgyűlési képviselője, Catherine Vautrin volt miniszter, s hivatalosan képviseltette magát Magyarország párizsi nagykövetsége Nott Miklós főkonzul személyében.

A részvevők az Eiffel-torony mellett lévő Mars-mezőről a Trocadéro téren áthaladva a XVI. kerületben található magyar nagykövetség elé vonultak, ahol Nikicser László, Magyarország párizsi nagykövete a külképviselet épületében fogadta a család tagjait és a sajtó képviselőit.

A szervezők számításai szerint a gyülekezéskor a részvevők megközelítőleg ötszázan voltak, s a menet szerintük a nagykövetség elé érve 1500-2000 főre duzzadt. Az MTI tudósítójának becslése szerint megközelítőleg ezren lehettek.

"Meg vagyunk arról győződve, hogy Ophélie életben van, felkutatásához pedig minden erőt mozgósítani kell - mondta az MTI-nek Francis Bretnacher, az eltűnt diáklány édesapja. Hozzátette: "A megmozdulás elsődleges célja, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy nagyon fontos a két ország rendőrsége közti teljes együttműködés. Azt szeretnék, hogy a két rendőrség jobban egyesítse erőit és a nyomozás folytatódjon".

Catherine Vautrin - aki a múlt szerdán a francia nemzetgyűlésben kérdést intézett a külügyminiszterhez Ophélie Bretnacher ügyében - újságírók előtt úgy vélte: a részvevők nagy száma és a sajtó érdeklődése a megmozduláson rávilágított arra, hogy nagyon sokan szeretnék tudni, mi történt valójában Ophélie-vel. Véleménye szerint a mozgósításnak pedig azért kell folytatódnia, hogy az illetékes hatóságok mindent megtegyenek a diáklány felkutatására. A képviselő szerint teljesen érthető, hogy a szülők azt szeretnék, ha az Európai Parlament is foglalkozna az esettel.

Nikicser László nagykövet a sajtó képviselői előtt fogadta a szülőket és a képviselőt, akiket támogatásáról biztosított. A nagykövet elmondta: bízik benne, hogy a Franciaországban is megtett feljelentés nyomán, s a két rendőrség közti együttműködés eredményeként előrelépés történik az ügyben. A nagykövet tájékoztatása szerint a térfigyelő kamerák felvételeit szombaton megkapta a párizsi ügyészség Magyarországról.

A francia hatóság a szülők feljelentését követően december 31-én terjesztette elő nemzetközi bűnügyi jogsegélyre irányuló megkeresését Magyarországnak ugyanazon a napon, amikor Ophélie Bretnacher szülei feljelentést tettek a Fővárosi Főügyészségen emberrablás és fogva tartás miatt.

A szülők feljelentését a magyar vádhatóság elutasította, és ezt azzal indokolta, hogy a rendelkezésre álló adatok és a feltárt tények alapján semmiféle bűncselekmény gyanúja nem állapítható meg. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eltűnés körülményeit, egy szerdai sajtótájékoztatón elhangzottak szerint bűncselekményre utaló jelet eddig ők sem találtak.

A tavaly szeptember óta a Budapesti Corvinus Egyetemen tanuló lány december 4-én, a hajnali órákban tűnt el, azután, hogy egyedül indult haza egy pesti szórakozóhelyről budai lakásába.