Óriástankert raboltak a szomáliai kalózok

2008.11.18. 06:56
Rekord a szomáliai kalózok legújabb fogása: ekkora hajó, és a parttól ennyire távol korábban még nem esett zsákmányul. A féléves tanker rakománya 2 millió hordó olaj. Az olajszállító a túszul ejtett személyzettel Szomália partjai felé tart.

Az olajszállítót mára virradóra, a kenyai partoktól mintegy 830 km-re fogták el a kalózok. A 25 fős nemzetközi legénység az eseményről először hírt adó amerikai tengerészet közleménye szerint jól van.

A hajót kora hajnalban a szomáliai Eyl közelében látták. A település köztudottan a kalózok egyik főhadiszállása, a hajót a váltságdíjról folytatott alkudozás idejére várhatóan a part közelében fogják lehorgonyozni.

A tanker rakományának jellege miatt fel sem merülhetett, hogy a fontos kereskedelmi útvonalat őrző nemzetközi flotta beavatkozzon, a hajó sérülése ugyanis óriási ökológiai katasztrófát okozna. Szakértők szerint ha a kalózoknak sikerül feljutni a fedélzetre, nyert ügyük van.

A támadás sikere jól mutatja, hogy a kalóztámadások ellen az erőfeszítések és a térségben járőröző hadihajók dacára jelenleg nincs hathatós védelem. A túszok, valamint a hajó és a rakomány értéke miatt szinte biztos, hogy a tulajdonosok meg fognak állapodni a kalózokkal a váltságdíjról.

A koreai építésű, 318 ezer tonnás Sirius Star 330 méter hosszú. A tanker a szaúdi Aramco cég tulajdonában áll, első útja idén márciusban volt. A rakomány Szaúd-Arábia hatórányi olajhozama: a támadás hírére azonnal nőni kezdett az olaj világpiaci ára.

A szaúdi olajjal a Sirius Star Afrika déli csücskét megkerülve az USA felé tartott. Az Adeni-öböl a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonala, a szomáliai és kenyai partok melletti intenzív kalózkodás miatt pedig egyben az egyik legveszélyesebb is.