Az 'olajbizottságos' Flaisz 22 hónapot kapott

2002.10.22. 07:39
A múlt pénteken megismételt eljárásban bűnösnek mondta ki csempészetben, és első fokon egy év tíz hónapi szabadságvesztésre ítélte a Veszprémi Városi Bíróság Flaisz Ferenc keceli vállalkozót egy 1994-es olajügyben. A Népszabadás értesülése szerint a Pallag-féle olajbizottság ténykedésének köszönhető az új ítélet meghozatala. Flaisz társai másfél év szabadságvesztés büntetést kaptak. Az ítélet a vádlottak fellebbezése miatt nem jogerős.
Az ítélet szerint Flaisz és társai 1994 decemberében nagy mennyiségű háztartási tüzelőolajat alakítottak át engedély nélküli színezéssel gázolajjá, és ezzel több millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A vallomások hatása

A bíróság korábban ugyanezen vádak alól már felmentette az olaj- és borügyek kapcsán többször is a hatóságok és a sajtó érdeklődésének homlokterébe került vállalkozót. A Népszabadság szerint a másodfokon eljáró bíróság azonban - a vádlottak meggyőződése szerint a fellebbviteli tárgyalás idején ülésező Pallag-féle olajbizottság ténykedésének következtében, a testület előtt elhangzott egyes vallomások hatására - új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot.

Nem tiszta, hogy mennyi

A megismételt tárgyalást követő ítéletben Jován László ügyvéd szerint a bíróságnak még a tényállást sem sikerült tisztáznia - ezért is nyújtotta be fellebbezését az ítélet ellen. Nem sikerült tisztázni a védő szerint, hogy pontosan mennyi fűtőolajat alakítottak át a vádlottak gázolajjá. A bíróság a védelem szerint figyelmen kívül hagyta azt a körülményt is, hogy a szakértők szerint a szóban forgó fűtőolajszállítmány motorikus célú felhasználásra nem volt megfelelő minőségű, így semmi értelme nem lett volna megfesteni, ha üzemanyagként amúgy sem értékesíthették volna.