Ősz Olívia nem kellett a szüleinek

2007.11.21. 18:07
Egészséges, életképes csecsemőt találtak Dunaújvárosban a rendelőintézet ügyeleténél, a rendőrség keresi a kislány édesanyját - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. A csecsemő megtalálásának hírére civil szervezetek gyűjtést indítanak, hogy a kórház bejáratánál babamentő inkubátort állíthassanak fel.

Néhány órás újszülöttet találtak szerda hajnalban Dunaújvárosban, a rendelőintézet bejáratától nem messze, a folyosón. A mentők ellátták az egészséges, 3-3,5 kilogramm súlyú kislányt. A szülő anya a csecsemő mellé helyezett levélben sanyarú életkörülményeivel indokolta tettét. A kislány, akit közben a mentősök és a Szent Pantaleon kórház szakszemélyzete Ősz Olíviának nevezett el, jól van.

Az anya ugyanakkor szakemberek szerint az ellátatlansága miatt bajba kerülhet, ha nem megy orvoshoz, hiszen a szülés utáni nőgyógyászati ellátás elmulasztása súlyos, életveszélyes állapothoz vezethet. Mindezek nyomán a kórház arra kéri az édesanyát, hogy saját érdekében azonnal keresse fel a kórház nőgyógyászati osztályát - tartalmazza a közlemény.

A dunaújvárosi rendőrkapitányság eljárást indított családi állás megváltoztatása miatt. "Bár ez egy büntetőeljárás, nyomatékos enyhítő körülményként értékelné a hatóság, ha a szülő nő önként jelentkezne" - áll a rendőrség közleményében.

A csecsemő megtalálásának hírére a Dunaferr ifjúsági szervezete a Nemzedékünkért Alapítvánnyal és a Budapest Bankkal közösen gyűjtést indít a kórház bejárata közelében elhelyezhető babamentő inkubátor felállításáért. Csapó Tamás, a szervezet elnöke, elmondta, hogy a jövőre bevonandó egy- és kétforintosok összegyűjtésével szeretnének egy új inkubátort vásárolni a csecsemőosztály számára, lehetővé téve ezzel, hogy egy használt inkubátort pedig babamentés céljára helyezzenek üzembe.