Tél tábornok visszaad egy órát

2004.10.30. 09:44
Ha már a napsütéses órák száma visszavonhatatlanul egyre csökken, legalább az alvással vigasztalódhatunk. Vasárnap hajnali három órakor kettő órára kell visszaállítani az órákat.
A MÁV menetrendjét az óraátállítás miatt nem kell módosítani. Azokat a kettő és három óra között induló személyvonatokat, amelyek három óráig nem érkeznek meg célállomásukra, a vonatindító állomások már a téli időszámítás szerint indítják - olvasható a MÁV közleményében.

Menetrendi változások

A belföldi forgalomban az óraigazítás két járatot érint. Ezért a Füzesabonyról Budapestre 2 óra 55 perckor és a Dombrádról Herminatanyára 2 óra 51 perckor induló vonatok megvárják, míg az óra a téli időszámítás szerinti indulási idejüket mutatja.

A nemzetközi vonatok közül a Dacia expressz mindkét járatát Magyarországon éri az óraátállítás. Így a Budapestről Bukarestbe és a Bukarestből Budapestre tartó járatok Lökösházán várják be a téli időszámítás szerinti indulási időt.

A Beograd nemzetközi gyorsvonat Budapestről Belgrádba tartó szerelvénye Kelebián várakozik, míg az óra mutatója az új időszámítás szerint 3 óra 10 percet mutat - áll a MÁV közleményében.

A Volán járatait nem befolyásolja az átállás, a BKV éjszakai járatai pedig vasárnap hajnali 4.10-ig a nyári menetrend szerint közlekednek.

Elsősorban energiamegtakarítás

Európa országai minden év októberének utolsó hétvégéjén állnak vissza a téli időszámításra: ekkor egy órával visszaállítják az időmérő berendezéseket, visszanyerve a nyári időszámítás tavaszi bevezetésekor elveszített egy órányi időt.

A nyári időszámítást az 1970-es évek végén, a 80-as évek elején, néhány évvel az egész világot megrázó első olajár-robbanás után vezették be számos országban. A kormányok a lépést azzal indokolták, hogy így több százezer tonna kőolajnak megfelelő energia-megtakarítás érhető el. Az évek során összesen 108 ország vette át a nyári-téli időszámítás rendszerét.