Megkínzója misézett az ördögüzésbe belehalt apáca temetésén

2005.06.20. 18:10
Négy apáca vállalta a felelősséget annak a noviciának a halálában, akit - skizofréniáját összekeverve a megszállottsággal - a múlt héten halálra kínoztak Romániában. Az ügyben vizsgálódó egyházi illetékeseket a hétvégén megverték.

Négy apáca vállalta a felelősséget azért a bűncselekményért, amelynek során a moldvai Szentháromság kolostorban "ördögűzés" címén keresztre feszítették és halálra kínozták egyik társnőjüket - derült ki az eset körülményeit felderítő ügyészi vizsgálatból. Az ügyész rajtuk kívül az ellen a szerzetes ellen is bűnvádi eljárást indított, aki a négy apácával együtt maga is tevőlegesen részt vett a fiatal apáca megkínzásában.

Keresztre feszítve

Maricica Irina Cornicit a múlt héten a kolostorfőnök és négy apáca behurcolta egy külön helyiségbe. A rángatózó nőt előbb spárgával megkötözték, de mivel így sem lehetett vele bírni, lánccal kötözték egy fakereszthez, száját pedig betömték egy törülközővel. Így maradt keresztre feszítve a hideg falak között, étlen-szomjan három napig.

A nő megkínzását azzal indokolta a kolostor főnöke, hogy Irinát megszállta az ördög. A gonosz szellem kiűzése érdekében napokon át végzett szertartások közben próbálták a vergődő fiatal apácát ilyen módszerekkel nyugalomra bírni. Az ügyészi vizsgálat megállapította, hogy az áldozat gyakorlatilag megfulladt.

Az ügyészség szerint Daniel Corogeanu kolostorfőnök szerzetes papi minőségében maga kezdeményezte az ördögűzést, ezért először az ő felelősségét firtatták. Annál is inkább, mert a szerzetes megverte az illetékes püspökség képviselőit, akik a hétvégén a helyszínen próbálták kideríteni a történteket.

Irina temetésén maga a szerzetes mondott gyászmisét a neki tulajdonított gyilkosságnak áldozatul esett lány ravatala fölött. Ovidiu Belinde ügyész, aki a moldvai Vaslui környéki ortodox kolostorban a múlt héten elkövetett bűncselekmény körülményeit kutatja, a Mediafax hírügynökséggel közölte, a megyei kórház által kiállított orvosi bizonyítvány szerint a 23 esztendős a kolostor novíciája valóban skizofréniában szenvedett.

A román médiában az üggyel kapcsolatban megszólalók a román ortodox egyházon belüli középkori állapotokról számoltak be. Emlékeztettek, hogy a román ortodox egyház patriarchátusának szóvivője példa nélkül álló esetnek minősítette a kolostorban történteket. Ezzel szemben - állítják a megfigyelők a román média által közölt adatokkal összhangban - más kolostorokban is nem egyszer előfordult hasonló "ördögűzési" eset.