Orgonasípokat loptak Mezőkövesden

2008.05.04. 20:17
Előkerültek a mezőkövesdi kistemplomból ellopott orgonasípok, de nagy részüket tönkretették, több milliós a kár. A sípokat valószínűleg csütörtökről péntekre virradó éjszaka vitték el a tolvajok, akiket szombaton elfogtak - közölte a rendőrség.

A mezőkövesdi kistemplomot már nem használják eredeti céljára, egy későbbi hangszerkiállítás anyagát tárolták ott. A megcsonkított orgonák között van egy ritka és nagyon értékes, 17. századi házi orgona.

Az épületben tárolt három orgonáról a tolvajok összesen ötszáz darab ón-ólom ötvözetű sípot szedtek le. Lukács Tamás restaurátor a Független Hírügynökségnek elmondta: nem is a fém drága, amelyből az orgonasípokat készítették, hanem a kidolgozásuk került időbe és pénzbe.

A tolvajok az ablakot betörték, az ajtót felfeszítették, így jutottak be az épületbe. A sípok mellett a restaurátor milliós értékű hangológépét is ellopták. Többször jártak bent, végül a rendőrök tetten érték őket.

A nyomozók orgonasípok nagy részét megtalálták. A tolvajok azonban mindegyiket összelapították, így használhatatlanná váltak.

A sípok értéke a restaurátor szerint legalább 8 millió forint. A tolvajok a fémekért mindössze pár ezer forintot kaptak volna a feketepiacon.

Ongai Péter, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság megbízott bűnügyi osztályvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: mezőkövesdi fiatalokat gyanúsítanak a betörésekkel, egy részük fiatalkorú, de van köztük gyerekkorú is.