Agyműtétje után óriássá nőtt

2007.08.09. 18:23
Az ukrán Leonyid Sztadnyik a világ legmagasabb embere, 2 méter 57 centi, és még nő. 14 éves korában egy daganatot vettek ki a fejéből, és a műtét közben a növekedési hormon termeléséért felelős rész megsérült. A férfi nem fér el a lakásában, nem tud utazni és cipőt sem kap 60-as lábára.

Leonyid Sztadnyik 37 éves, 2 méter 57 centi, 200 kilo és 60-as lába van. Most vált világhírűvé, mert hosszú évek nyaggatása után elvállalta, hogy bekerüljön a Guinnes Rekordok Könyvébe, mint a világ legmagasabb embere. A BBC és számos ukrán lap, köztük a magyar nyelvű Karpatinfo is ennek kapcsán számolt be sorsáról.

Sztadnyik átlagos méretű gyerek volt, szülei is csak 1,73 illetve 1,52 méter magasak. Élete 14 éves korában vált tragikussá, amikor egy jóindulatú daganatot távolítottak el az agyából. A műtét közben megsérült a növekedésért felelős hormont termelő terület. Azóta folyamatosan növekszik.

Az eredetileg állatorvos végzettségű férfi mérete miatt nem tud dolgozni. Amikor lediplomázott, még csak 2 méter 3 centi volt. Most már problémát jelent számára az utazás, mert nem fér fel a buszra, továbbá nincs rendes cipője. 60-as lába a hat évvel ezelőtti télen is fagyási sérüléseket szenvedett, mert nem tudta rendesen beburkolni a lábfejét. Édesanyjával él egy kis közép-ukrajnai faluban, Podoljanciban. Az anyja nyugdíjából és a kertben termelt zöldségekből élnek.

A legtöbb ukrán lakás csak 2 méter 20 centi magas, ezért zárt terekben rendszeresen görnyedve tud csak létezni. Ideje nagy részét otthon tölti, gyűlöli, hogy az utcán mindenki őt bámulja, Kijevben is csak egyszer járt életében. Sanyarú sorsáért a 23 évvel ezelőtti műtét orvosait hibáztatja.