Őrizetbe vették az őcsényi repülőbalesetet okozó modell irányítóját

2006.05.14. 14:40
Az őcsényi nemzetközi modellrepülő-bemutatón egy szekszárdi házaspár halálát okozta egy földről irányított műrepülő modell, melynek német tulajdonosát vasárnap hetvenkét órás őrizetbe vették. A modellezőszövetség főtitkára szerint a szerencsétlenséget rádiófrekvenciás zavar okozta, feltehetően egy taxis vagy CB-rádiós volt a ludas.

Őrizetbe vették az őcsényi balesetet okozó modellrepülő pilótáját - mondta vasárnap a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Lefoglalták

"A német pilótát hetvenkét órás őrizetbe vette a rendőrség halált okozó, gondatlanságból, foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanújával" - közölte Mártonné Kasler Sarolta hadnagy.

A szombati repülőnapon megrendezett nemzetközi modellrepülő-bemutatón két ember tragikus halálát okozta egy földről irányított műrepülő, amikor a kordon mögött tartózkodó nézők közé zuhant. A helyszínén életüket vesztett szekszárdi házaspár mellett négyen könnyebb hámsérüléseket szenvedtek.

A rendőrség tájékoztatása szerint lefoglalták a gép roncsait, valamint a hozzá tartozó eszközöket, amelyek a baleset körülményeinek tisztázásához szükségesek. Jelenleg a polgári légügyi hatóság, valamint rádiótechnikai, műszaki és igazságügyi orvos szakértők bevonásával folyik a nyomozás.

Egy taxis is bezavarhatott

Feltehetően egy, a rádió adóvevőjét használó taxis vagy CB-rádiós okozhatta azt a rádiófrekvenciás zavart, amely miatt a rádióirányítású műrepülőmodell irányíthatatlanná vált, mondta még szombaton Harmath Andor, a Magyar Modellező Szövetség főtitkára.

Elmondta: a rádiófrekvenciás zavart az okozhatta, hogy valaki – akár egy taxis, vagy CB-rádiós – használta a rádió-adóvevőjét. Esetleg egy másik, nem a repülőnapon részt vevő modellező repített, és ugyanazt a frekvenciát használta, mint a szerencsétlenséget okozó gép. A zavartól a rádiómodell egy időre irányíthatatlanná válik, tette hozzá.