A kapitánnyal a fedélzeten süllyed egy óceánjáró

2007.11.23. 10:20

Jéghegynek ütközött és süllyedni kezdett egy óceánjáró az Atlanti-óceán dél részén, a Déli-Shetland-szigetek közelében. A hajó 154 utasát az AP jelentése szerint az argentin és az amerikai parti őrség kimentette.

A hajó, az Explorer gyaníthatóan menthetetlen, közölte Neil Oliver, a Falkland-szigeteki brit parti őrség parancsnoka. "A hajó valaminek nekiütközött. Az utasok és a személyzet már a mentőcsónakokon vannak. Az Explorer hamarosan elsüllyed" - mondta, amikor még nem ismerték a baleset körülményeit. A hajó jéghegynek ütközött a déli sarki Jeges tengeren.

A hajón száz utas és ötvennégy fős személyzet tartózkodott. A hajó a Dél-Shetland–szigetek északi partjánál feneklett meg.

Süllyed a libériai zászló alatt közlekedő Explorer utasszállító hajó az Atlanti-óceán antarktiszi vizein

A mentési munkákat a virginiai Norfolkból, több ezer kilométernyi távolságból irányító amerikai parti őrség szerint a mentés rendben zajlik. A falklandi brit parti őrség tájékoztatása szerint tucatnyi hajó indult el a tengeren hánykódó túlélők megmentésére. A legközelebbi hajó másfél órányira van a baleset helyszínétől.

Az Explorert a hetvenes években építették, speciálisan sarkvidéki utazásokra. A hajó a több mint 50 fős személyzet mellett száz utast szállíthat, azaz a baleset idején teltházas volt.