Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben

2007.09.15. 17:19
Tragédiába torkollott egy kismama otthoni szülése. A gyermek nyaka köré nem csavarodott a köldökzsinór, de a válla elakadt, mire kórházba került, meghalt. Az ügyben eljárás indult.

Meghalt egy csecsemő szombat hajnalban a főváros XII. kerületében, otthonszülés közben - erősítette meg az Országos Mentőszolgálat szóvivője szombaton a Független Hírügynökségnek. Győrfi Pál szerint a szülés közben komplikációk merültek fel. Mire a mentők kiérkeztek, a baba menthetetlen volt - mondta.

A szülés.hu honlapon a szülést levezető szülész-nőgyógyász beszámolt a tragédia körülményeiről. Geréb Ágnes azt írja, a szülés komplikációmentesnek tűnt. A magzatvíz tiszta volt, a kisbaba jól feküdt, nem volt a méretarányosnál nagyobb. Végig jó szívhangokat hallottak, akkor is, miután a kisbaba feje kibújt.

Köldökzsinór nem volt a nyakán, de a feje után elakadt a válla, és semmilyen módszerrel nem tudták kisegíteni. Ekkor mentőt hívtak, akik a kétpercnyire lévő kórházba szállították. Itt két szülészorvos és egy szülésznő nagy nehezen kihúzta a babát, de már nem tudták újraéleszteni - írja az orvos.

Geréb Ágnes a honlapon nyilvánosságra hozott nyilatkozatában beszámol arról, hogy a klinikai gyakorlatban is többször előfordult hasonló eset, külföldön otthonszülés során is előfordult már ilyen, de itthon eddig még nem.

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, pszichológus, szakképzett szülésznő korábban tizenhét éven át klinikai szülészként dolgozott a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. 1989-ben kisért először tervezett otthonszülést, 1992-től kizárólag független bábaként dolgozik.

Pár évvel ezelőtt az Orvosi Kamara korábban többször is eljárást indított ellene, a többi között azért, mert a szülészeti-nőgyógyászati szakkollégium szerint "az a szülész szakorvos, aki tervezett otthon szülést vállal, vagy bármilyen egészségügyi dolgozó, aki erre biztat, nem pedig ellene agitál, vét hivatásának esküje és a fennálló szakmai irányelvek és protokollok ellen" .

Közigazgatási eljárást indított a rendőrség a XII. kerületi eset ügyében - mondta el az MTI érdeklődésére a BRFK sajtóügyeletese. Sass Oszkár ismertetése szerint egy 35 éves nyíregyházi nő egy XII. kerületi szülőotthonba ment szülni, ahol a szülés közben komplikációk léptek fel.