Így néz ki az 54000 forintos bankjegy

2008.12.05. 17:45
Egy cég reklámkampányának része volt az az 54 ezer forintos bankjegy, amellyel Jász-Nagykun-Szolnok megyében csalást követtek el. A "bankjegyen" semmi nem utal a reklámanyagra, és így alkalmas lehet megtévesztésre, már ha valaki elhiszi, hogy forintból létezik ilyen címletű papírpénz. Volt, aki elhitte.

Az Index egyik olvasójának is volt 54000 forintos címletű "bankjegye". Olvasónk úgy emlékszik, hogy a"pénzt" egy promóciós levélhez mellékelve kapta, és eltette emlékbe.

Mint beszámoltunk róla, volt, akit ezzel meg lehetett téveszteni. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpón egy 17 éves fiú két ilyen 54 ezer forintossal fizetett egy idős embernek három birkáért. Az idős ember még állítólag örült is, hogy a megbeszélt 100 ezer helyett 108 ezret kapott. Még akkor sem hitte el, hogy becsapták, mikor a helyi postán közölték vele, hogy nem tudják a pénzt felváltani, mert ilyen címlet nincs. Az 54 ezressel Szolnokon is fizettek.

A 20 ezer forintosra hasonlító bankjegyből 23-at találtak meg a fiú lakásán. A fiú azt mondta, hogy a pénzt egy szolnoki szeméttelepen találta. A fiú ellen csalás miatt indított eljárást a rendőrség.

Olvasónk szerint elképzelhető, hogy a promóciós anyag ki nem szállított példányai kerültek a szeméttelepre, s azt találhatták meg valakik. Az 54 ezer forintos bankjegy papírjának tapintása egyébként valamelyest hasonlít a 20 ezreséhez. Minden eleme a hivatalos bankjegyről származik, azzal a különbséggel, hogy a közepén lévő háttérnyomáson törölték a 20-ast a 20 000-es szám elejéről. Miután nyomtatott anyagról van szó, természetesen a fémes csík sem csillog úgy rajta, mint az eredeti pénzen.

Arra sajnos olvasónk sem emlékezett, milyen cég reklámjának része volt ez bankó. Ha Ön tudja, kérjük írja meg nekünk.

A beérkezett olvasói levelekből eddig az derült ki, több olvasónk is úgy emlékszik - és ezt írta a Bors is -, hogy a Sodexho étkeztetési cég reklámanyaga volt az 54 000 Ft-os bankjegy. Többen a Fundamenta Lakáskassza promóciós anyagára emlékeztek, de mint kiderült az 72 000 Ft-os címlet volt, és a rajta szereplő reklámfigura miatt kevésbé alkalmas megtévesztésre.