A papok negyven százaléka szeretőt tart

2004.04.25. 11:42
A brazil papok 41 százaléka saját bevallása szerint is viszonyt folytatott nővel felszentelése után, ugyanekkora hányada szerint önkéntesnek kellene lennie a cölibátusnak, 62 százalékuk pedig nem hajlandó bűnnek tekinteni és elítélni a homoszexualitást.
Mindez abból a felmérésből derült ki, amelyet a Vallási és Társadalmi Tanulmányok Brazíliai Központja (CERIS) készített a világ legnagyobb, katolikus többségű országának papsága körében a helyi püspöki kar megbízásából, a jelenleg folyó püspökkari értekezlet számára.

A kérdőívekre adott válaszokból kiderül, hogy a brazíliai katolikus papok 41 százaléka felszentelése után sem hagyott fel a nőkkel folytatott nemi élettel. Ugyanekkora hányaduk szerint szabadon választhatóvá kellene tenni az egyház által kötelezően előírt cölibátust, s csak 48 százalékuk tartja fontosnak a szexuális életről és a házasságról való teljes lemondást.

A felmérés egy másik meglepő eredménye szerint a brazil papok 62 százaléka nem fogadja el egyházának azon tanítását, miszerint a homoszexualitás "Isten akaratának tagadását jelentené".

A brazil papok 94 százaléka egyébként tökéletesen elégedett papi életével és újrakezdés esetén sem választana más hivatást.

A felmérést végző, a katolikus egyház által finanszírozott kutatóintézet igazgatója, Luiz Antonio Gomez de Souza azt tartja a legmeglepőbbnek, hogy a brazil papok majdnem fele szexuális életet él. Az igazgató szerint a brazil társadalom nem is botránkozik meg ezen. A kisebb vidéki településeken, a kisvárosokban mindenki pontosan tudja, hogy kik a helyi pap gyermekei és ki a pap szeretője - tette hozzá.

Eusebio Scheid bíboros, Rio de Janeiro érseke, a brazil klérus konzervatív szárnyának vezéralakja az adatok hallatán úgy reagált, hogy ő nem hisz a statisztikákban. Tény, hogy a szétküldött kérdőívekre a 17 ezer brazíliai katolikus papnak csak egy része válaszolt, ami jelzi, hogy még mindig milyen kényes kérdés a szexualitás a papság számára.

A 178 milliós Brazília lakosságának 74 százaléka vallja magát katolikusnak.