Súlyos tömegkarambol az M3-ason: több halott

2007.10.29. 12:27
Egy tartályautó, egy zöldséget szállító kamion, egy személykocsi és egy kisbusz ütközött a sztrádán hétfőn. Az egyik kamion sofőrje, az autó vezetője és egy utasa meghalt. Az M3-as 110-es kilométerszelvényénél Budapest felé megnyitották az utat a forgalomnak.

Tömegbaleset után kigyulladt több jármű, köztük egy paraffint szállító tartálykocsi, hétfőn dél körül az M3-as autópályán. A baleset a sztráda 110-es kilométerszelvényében, a füzesabonyi lehajtó közelében, Füzesabonytól pár kilométerre történt, a Miskolc felé haladó sávban.

Olvasónk Vass László képei

Egyelőre annyit tudni, hogy egy tartályautó, egy zöldséget szállító kamion és egy személykocsi ütközött, majd a roncsokba beleszaladt egy mikrobusz is. A két kamion közé beszorult személyautó kigyulladt, majd a tűz átterjedt a paraffinszállító kocsira.

A baleset körülbelüli helyszíne (térkép: google maps)

A helyszínre tíz járművel vonultak ki az egri, a mezőkövesdi, a miskolci és a hevesi tűzoltók. A gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült elkerülni a vegyi anyag berobbanását, a tűz nem terjedt át a tartályra. A tüzet délután egy órára oltották el. A baleset helyszínén órákon keresztül 10 autóval 25 tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén. Bár vegyi felderítőcsoportot is küldtek a helyszínre, a környéken élők nem voltak veszélyben.

A halálos áldozatok száma sokáig bizonytalan volt, a kamionok közé szorult autó ugyanis teljesen összeroncsolódott és kiégett. A tüzet másfél óra után sikerült megfékezni, csak ezután kezdődhetett a tartályautó leemelése a személykocsiról. Fél négykor sikerült a tűzoltóknak hozzáférni a személyautóhoz. Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy a jármű vezetője és egy utasa életét vesztette, az autóban összesen ketten ültek. A zöldséges kamion vezetője a helyszínen életét vesztette, a mikrobusz utasai és a paraffinszállító sofőrje nem sérültek meg, mondta Dobson Tibor.

A baleset közelében a sztrádát mindkét irányban lezárták. Először a roncsokat hűtötték a tűzoltók, majd ezután fogtak hozzá a kamionok közé szorult autó kiszabadításához, mondta Dobson Tibor.

Megnyitották az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalát a 110-es kilométerszelvénynél. Gálik Viktória, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat szóvivője elmondta, az autópálya Miskolc felé vezető oldalán még órákig útzárra lehet számítani a rendőrségi helyszínelés miatt. A sztrádát a káli és a füzesabonyi lehajtónál lehet elhagyni.