A Hortobágyon bolyong a fekete párduc

2002.02.05. 10:50
Két napja hiába keresik azt a fekete párducot, melyet vasárnap látott egy férfi Bihartorda határában. Az állat komoly veszélyt jelenthet az emberekre, ezért a polgármesteri hivatal többször figyelmeztette a lakosságot. Ha elfogják, a Debreceni Állatkertbe szállítják a párducot.
Kedden beszüntették a fekete párduc felkutatására vasárnap indított hajtóvadászatot, de a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) szakemberei továbbra is keresik az állatot. Szakemberek szerint egy kis területen értelmetlen kutatni, ugyanis vasárnap óta akár 50 kilométert is megtehetett a veszélyes fenevad.

- Eredménytelen volt az a hétfői hajtóvadászat, amelyet a fekete párduc kézre kerítésére indítottak - közölte az Index érdeklődésére a Hajdú-Bihar megyei Nagyrábé polgármestere, Józsa Kálmán.

Halló, halló, figyelem...

A polgármester elmondta, hogy a veszélyes ragadozót utoljára vasárnap látta a falu határában egy helybéli kislány. Először egy földesi férfi és családja pillantotta meg az állatot Bihartorda és Nagyrábé között. A környező településeken a polgármesteri hivatal ezután hangosbeszélőn többször is figyelmeztette a lakosságot a párduc-veszélyre. Arra kérték a lakosságot, hogy senki ne induljon el gyalogosan a két település között.

Józsa Kálmán tájékoztatása szerint a szakemberek sem tudják, hogyan került a félelmetes ragadozó a környékre. - Többen arra gyanakszanak, hogy valaki valahol illegálisan tartott párducot otthonában, és most elengedte, vagy elszökött. A szakemberek szerint ha ez így van, akkor várható, hogy az állat előbb utóbb keresni fogja az emberek társaságát.

Megtámadhat embereket is

A párduc - még ha szelídített is - nagy veszélyt jelenthet, mivel nem csak táplálékszerzés céljából öl: ösztöneitől vezérelve, minden látható ok nélkül is rátámadhat az emberre.

Emiatt a keresés rögtön megindult, miután a Debreceni Állatkert szakemberei azonosították a talált lábnyomokat. A vizsgálat szerint a nyomok valóban egy párductól származnak. A keresésben részt vettek a megyei rendőrkapitányság járőrei és a debreceni állatkert szakemberei is.

A rendőrség járőrözik

A rendőrség azonban keddtől nem vesz részt aktívan a keresésben. A megyei kapitányság szóvivője, Gyulai József arról tájékoztatta az Indexet, hogy elsődleges feladatuk a lakosság védelme, ezért a környező településeken több járőr teljesít szolgálatot.

Az egyébként szigorúan védett fenevadra a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai altató puskával vadásznak. Ha sikerül befogni az állatot, a Debreceni Állatkertbe szállítják.

Csak egy nagy kandúrt láttak

Hétfőn délben a tv2 stábja Bihartorda határában, az elhagyott vályogvető gödröknél láttak egy fekete állatot - értesült a HavariaPress. Később azonban kiderült, hogy csak egy termetesebb házi macskát néztek párducnak. A Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei összehasonlították a macska és a párduc lábnyomait feltételezve, hogy korábban tévedtek, a nyomok azonban nem egyeztek.

A párduc
Előfordul Kisázsiától és az Arab-félszigettol Délkelet-Szibériáig és Hátsó-Indiáig, Jáván, Afrikában a Szaharától délre.

A nőstények testtömege 28-60 kg, a hímeké 37-90 kg, marmagasság: 0,45-0,78 m

Óriási elterjedési területén a legkülönfélébb biotópokban előfordul. Egyaránt otthon van a hegységekben, sziklás területeken, szavannákon és őserdőben. Egyik alfaja egészen a tajgaövezetig felhatol. A legtöbb helyen éjszakai életet él, ám néhol - ahol nem háborgatják - nappal is vadászik. Zsákmányát a hiénák elől sokszor a fákra cipeli fel. Magányosan járja territóriumát. Szinte minden állatkertben megtalálható, ám tisztavérű alfajai csak kevés helyen láthatók.

A fekete párducok nem képviselnek önálló fajt vagy alfajt, csupán színváltozatról van szó. Megfelelő fényben, a fekete szőrben is látszanak a foltok. Előfordult, hogy egyetlen almon belül találtak fekete és foltos kölyköket. Fekete színváltozata a párduc szinte minden alfajának lehet, ám Afrikában nagyon ritka, míg Délkelet-Ázsiában viszonylag gyakori a melanisztikus változat.