Fizetnek a papok a megrontott gyerekeknek

2007.12.04. 06:45
Az iowai Davenport egyházkerület harminchétmillió dollár jóvátételt fizet papi pedofília több mint 150 áldozatának. Az egyházkerület csődvédelmet kért a tetemes kártérítési követelések miatt.

Összesen harminchétmillió dollár jóvátételt fizet egy amerikai római katolikus egyházmegye a pedofil papok több mint 150 áldozatának egy peren kívüli egyezség keretében.

A négynapi tárgyalássorozat után helyi idő szerint hétfőn Chicagóban kialkudott megállapodás értelmében az Iowa állambeli Davenport egyházkerület a kártérítés megfizetése mellett lelki tanácsadást biztosít az áldozatoknak, és nyilvánosságra hozza az ismert elkövetők névsorát. A davenporti püspök ezen kívül bocsánatkérő levelet küld azoknak, akik ezt kérik.

A davenporti egyházkerület - a negyedikként Amerikában - csődvédelmet kért a tetemes kártérítési követelések miatt. A kifizetendő összeg egy részét biztosítótársaságok állják, de a megyének így is meg kell válnia az egyházi vagyon jó részétől.

Közben a Los Angeles-i érsekség hétfőn átutalt összesen 500 millió dollárt abból a 660 milliós jóvátételből, amelyet papi pedofília több mint félezer áldozatának kell kifizetnie egy korábbi megállapodás értelmében.

Ugyanaznap Los Angelesben tíz év börtönre ítéltek egy 60 éves volt katolikus papot, aki a 90-es években rendszeresen szexuálisan molesztált két fiút.