Jogszerűen alapítottak pártot a pedofilok

2006.07.17. 13:52
A "beleegyezési korhatár" leszállítását követelő párt jogszerűen működhet Hollandiában - döntött a hágai kerületi bíróság.
Jogszerűen alapítottak pártot a pedofilok Hollandiában a helyi igazságszolgáltatás hétfői döntése értelmében. A hágai kerületi bíróság elutasította a programjában többek között az úgynevezett beleegyezési korhatár 16 évről 12 évre való leszállítását követelő párt betiltását. A bíróság azzal érvelt, hogy a választókra kell bízni a különböző politikai pártok vonzerejének megítélését.

A véleménynyilvánítás szabadsága


Ellenzők Belgiumban
A kérelmezők azzal fordultak a bírósághoz, hogy megakadályozzák, hogy a pedofilpárt induljon a novemberben esedékes parlamenti választásokon. Arra figyelmeztettek, mi lesz, ha gyerekek szembesülnek a szokatlan tömörülés eszméivel. A bíróság azonban a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva elutasította kérelmüket.

A bírák álláspontja szerint a Testvéri szeretet, szabadság és sokféleség pártja (PNVD) nem követett el bűncselekményt, pusztán a fennálló jogszabályok megváltoztatását követelte.

Elnök, titkár, pénztáros...

A mindössze három ismert taggal, egy elnökkel, egy titkárral és egy - 1987-ben egy 11 éves fiú molesztálásáért elítélt - pénztárossal rendelkező holland pártnak, amely májusban bontott zászlót, már akkor óriási fölháborodást váltva ki, jelöltlistát kellene állítania, és be kellene mutatnia 30 támogató aláírását ahhoz, hogy indulhasson a november 22-i választásokon.

Ennek elérése valószínűtlen, miután - mint arra Ireen van Engelen holland pedofíliakutató rámutatott - a pedofilok jellemzően rejtőzködők, így aligha fogják aláírásukkal támogatni a pártot.

A szervezet ettől eltekintve is kevés eséllyel pályázik a parlamentbe jutásra: ehhez mintegy 60 ezer szavazatot kellene besöpörnie, miközben fölmérések szerint kevesebb mint ezer támogatója van.