Pólóval kötötték a radiátorhoz a beteget Bólyban

2008.11.04. 10:23
Megfulladt egy nő egy betegeket gondozó Baranya megyei intézményben szombat reggel. A súlyos fokban szellemi fogyatékos negyvennégy éves nő halálát egy derekára kötözött pelenka szorítása okozta. A rendőrség ezt kedden hozta nyilvánosságra.

A negyvennégy éves nő súlyosan értelmi fogyatékos volt, egy erre specializálódott intézetben ápolták. Betegsége miatt állandóan pelenkázták.

Éjjel sem aludt, fel-alá sétált, társait sem hagyta aludni, az ajtókat nyikorgatta, csapdosta, volt olyan társa, akinek a ruháját is lehúzta. A gondozó ezért úgy döntött, hogy egy pólóval, a pelenkánál fogva az ágya melletti radiátor védőrácsához kötözi az asszonyt. A nő éjjel azonban fel akart kelni, de elesett. A kötésből nem tudott szabadulni. Betegsége miatt segítséget sem tudott kérni.

Az intézet dolgozói reggel vették észre az asszonyt, de addigra már a leállt a légzése. Megkísérelték újraéleszteni, a kórházban meghalt.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz. Azt orvosszakértővel együtt vizsgálják, hogy az asszony halála és a gondozó magatartása között van-e összefüggés - mondta Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A rendőrség az Index érdeklődésére azt mondta, hogy az intézmény jellege miatt nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik településen történt a haláleset. Úgy tudjuk, hogy a Baranya Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek Bólyi Otthonáról van szó.