Penészgomba zabálja a brit audio- és videokazettákat

2008.08.05. 11:18
Ha véletlenül egy ilyen fertőzött kazetta kerül a mi készülékeinkbe, a fertőzés terjedése elkerülhetetlen, rosszabb, mint a kanyaró, mondta arról a penészgombáról egy digitalizáló cég vezetője, ami erősen pusztítja Nagy-Britannia audio- és videokazetta állományát. Sőt, a hanghordozókat ellepő gombapor az emberre is veszélyes.

Fél Nagy-Britannia audio- és videokazettáit pusztítja a penész. A legutóbbi három esős esztendő nagymértékben megnövelte a nedvességet és már több tízezer kazettát tettek tönkre a gombák, nemcsak az otthonokban, hanem a könyvtárakban és az archívumokban is. Ami a tüneteket illeti: a hang- és képhordozókat egy furcsa fehér por lepi el őket, amely erősen fertőző.

Egy digitalizálására szakosodott skóciai cég tulajdonosa például arról beszélt, hogy ők már egy külön helyiségben nyitják ki a kazettákat tartalmazó dobozokat, utána nemcsak megmossák, hanem fertőtlenítik is kezüket, mert a gomba egy pillanat alatt elterjed. Szerinte Ha véletlenül egy ilyen fertőzött kazetta kerül a mi készülékeinkbe, a fertőzés terjedése elkerülhetetlen, rosszabb, mint a kanyaró.

A gomba jelenlétét mutató fehér port még véletlenül sem szabad lefújni, mert akkor az rátelepszik a környezetére is. Óvakodjunk attól is, hogy megnézzünk egy fertőzött kazettát, mert ezzel a leolvasó maga is fertőzésforrássá válik. Megengedett viszont egy steril kendővel való óvatos letisztítása.

A legsérülékenyebbek az 1980-90-es években készített felvételek. Szalagjaik vasoxiddal borított cellulózból vannak, idővel kiszáradnak és kevésbé tudnak ellenállni a gombának.

A brit könyvtárak most megelőző lépéseket tesznek. A British Library hangarchívuma például rendszeresen ellenőrzi a polcokat, és legkisebb gyanúra karanténba teszi az érintett kazettákat. A fertőzött darabokat sugárzással sterilizálják.