Ujjakat szakított le a petárda

2006.01.01. 15:05
Sajóbábonyban egy férfi kezében robbant fel a petárda, Mezőkövesden egy kisfiú szenvedett szemsérülést. Hiába tiltották idén, mégis többen megsérültek a petárdázás miatt.

Petárdázás miatt összesen 44 feljelentést tettek az elmúlt 24 órában a rendőrök és összesen 1.400 illegális pirotechnikai eszközt foglaltak le, mondta az ORFK szóvivője az MTI-nek vasárnap.

Nagyságrendekkel kevesebb petárdázás volt, mint a korábbi években. A rendőrség teljes létszámban az utcákon volt, állampolgárok döntő többsége pedig jogkövető magatartást tanúsított, mondta Garamvölgyi László.

Száz ember detoxikálóban
Szilveszterkor félezer alkalommal vonultak a mentők a fővárosban, országszerte 400 kocsi és ezer ember volt szolgálatban, a közlekedési, illetve petárdabalesetek száma viszonylag kevés volt, mondta a mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek vasárnap.
A korábbi tapasztalatoknak megfelelően idén szilveszterkor is sokkal több munkájuk volt a mentősöknek. A fővárosban egy átlagos napon 300-350 vonulás szokott lenni, szilveszterkor viszont félezer, idén pedig pontosan 495 volt. Ilyenkor a vidéki nagyvárosokban is az átlagosnál jóval több esethez hívják a mentősöket, mondta Győrfi Pál.
Száz embert vittek ittasság miatt a detoxikálókba, ezen túl több volt a verekedésből, elcsúszásból, elesésből eredő sérülés is. A sérülések több mint fele összességében az alkoholfogyasztással függ össze.

Súlyos sérüléseket is okozott szilveszter éjjelén a petárdázás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Sajóbábonyban egy férfi kezében robbant fel a petárda, három ujját kellett amputálni, Mezőkövesden egy 12 éves fiú a szemén sérült meg súlyosan a tűzijátéktól.

A katasztrófavédelmi ügyelet közlése szerint Miskolcon két lakás bútorzata gyulladt ki a nyitott ablakon berepült tűzijátéktól, kisebb kár keletkezett.

A borsodi rendőrök több száz petárdát foglaltak le és több tucat szabálysértési eljárást kezdeményeztek petárdaárusok ellen.

A rendőrök orra előtt robbantott

Éjfél előtt nem sokkal a IX. kerület, Boráros téren egy 23 éves nagytarcsai férfi petárdákat gyújtott meg és dobott a földre. Az ott szolgálatot teljesítő rendőr járőrök igazoltatták, átvizsgálták ruházatát, csomagját, és több mint 750 petárdát találtak.

A rendőrök elvették a pirotechnikai eszközöket a férfitől és feljelentést tettek ellene a kerületi rendőrkapitányságon.

Lamperth előre szólt

Lamperth Mónika november 2-án jelentette be a kormányülést követően, hogy a szilveszteri időszakra is betiltotta a petárdák használatát a kormány, és javaslatot tett a parlamentnek a maximálisan kiszabható szabálysértési bírság összegének 50-ről 100 ezer forintra emelésére.

A tárcavezető akkor azzal indokolta a "petárdarendelet" módosítását, hogy az elmúlt két év tapasztalatai szerint a magyar lakosság nem bizonyult toleránsnak az engedélyezéssel kapcsolatban. Bővebben>>>

Ennek ellenére a piacokon szinte mindenféle petárdához hozzá lehetett jutni - derült ki rejtett diktafonnal december elején készült összeállításunkból. Bővebben>>>