Földsáncokkal védik a pirotechnikai raktárakat

2004.08.12. 14:30
A katasztrófavédelmi és rendészeti hatóságok a három halálos áldozatot követelő törökbálinti baleset után átfogó ellenőrző akcióba fogtak. Az Index megkereste Magyarország legnagyobb tűzijáték készleteit raktározó cégeit, és megpróbált képet kapni arról, hogy milyen körülmények között tartják a veszélyes árut.
Zömmel ipari területeken, lakóterületektől távol találhatók a nagyobb mennyiségű pirotechnikai eszközöket tároló raktárok hazánkban. A legnagyobb készleteket raktározó cégek vezetői biztonságosnak tartják saját raktáraikat, és a legmesszebbmenőkig betartják a tárolási szabályokat. A katasztrófavédelmi és rendészeti hatóságok a három halálos áldozatot követelő törökbálinti robbanás után átfogó ellenőrző akcióba fogtak, és végigjárnak huszonhét céget, amik közül ötnek gyártásra is van engedélye, míg huszonkettőnek csak raktározásra.

Földhányással védett

Törökbálint a robbanás másnapján
A Nike-Fiocchi Kft. saját tulajdonú, négy oldalról földhányással védett raktárában tárolja a robbanóanyagokat - tudtuk meg Szabó Péter ügyvezető igazgatótól. A balatonfűzfői raktárban azonban évről-évre kevesebb a cég által forgalmazott tüzijáték, mivel egyre inkább a Kínából beszerzett olcsó pirotechnika teszi ki hazai piac zömét, a Nike-Fiocchi pedig egyre inkább katonai termékek gyártásában utazik, csak kis arányban foglalkozik a látványos-tüzes bemutatókkal. Egyébként a kft. azon kevés cégek egyike, amelyek gyártanak, forgalmaznak, és "lejátszanak" tüzijátékot.

"Három oldalról földsánccal védett külszíni raktárban, illetve földalatti raktárban tároljuk a veszélyes anyagokat" - mondta el az Indexnek Lőrincz László, a Piro-team Kft. ügyvezetője. A peremartoni telephely közvetlen közelében nincsenek családi házak, a felszíni raktár esetében a "kifújási irányban", tehát egy esetleges robbanás hatókörében semmilyen épület nincs.

A cégvezető szerint komoly nehézségeket okoz a "polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről" alkotott 2003-as kormányrendelet betartása. A szabályozás ugyanis rossz, több helyen értelmetlen, és nem szakemberek dolgozták ki, valamint ami a biztonsági szempontból a legveszélyesebb, mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja - vélekedett Lőrincz László.

Biztonsági mustra

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Robbanás a Pyro-Technic Kft. törökbálinti raktárában
A Pyro-Ban Kft. tizenegy éve foglalkozik pirotechnikai késztermékek forgalmazásával, a cég tűzijátékokat nem gyárt. Mint Bánné Horváth Gizella ügyvezetőtől megtudtuk budapest raktárukban, ipari területen, föld alatti épületben tárolják készleteiket. A lakott területektől messze lévő épülettel semmi gondjuk nem volt eddig. Már volt ellenőrzés náluk a baleset óta, de amúgy is rendszeres a hatósági ellenőrzés - tette hozzá Bánné, aki szerint a szakmában mindenki nagyon megdöbbent a baleset hírét hallva. "Ha a szabályokat betartják, nem lehet baj, a törökbálinti Pyro-technic pedig a legrégebbi, legnagyobb tapasztalatokkal rendelkező cég volt, érthetetlen, hogy miképp történhetett ez a szörnyűség."

Magyarország legbiztonságosabb raktáraival büszkélkedhet a Crescom Kft. - nyilatkozott Gecse István ügyvezető. A cég két raktára szintén Balatonfűzfőn van, földsáncokkal négy oldalról védett, lakóterületeken kívüli épület mindkettő. A hatóságok "épp most ellenőrizték, hogy rendben van-e minden, órákig tartott míg végigmustráltak mindent, de egy hiányzó bizonyítvány-másolaton kívül semmi kivetnivalót nem találtak".

Néhény előírás (155/2003. Kormányrendelet a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről)
Védett természeti területen tárolóhely nem létesíthető. A pirotechnikai raktárépületben, raktárhelyiségben, átmeneti tárolóhelyen csak a hatóság engedélye szerinti mennyiségű pirotechnikai termék tárolható. A tárolóhely fűtése csak zárt rendszerű (például meleg vizes) fűtés lehet, ahol az energiahordozó (víz, levegő stb.) hőmérséklete legfeljebb 60 °C lehet. A pirotechnikai termékek raktárhelyiségeit úgy kell tervezni, hogy nyílászárói (például középfolyosó esetén) egymással szembe ne kerülhessenek. A pirotechnikai raktárépület valamennyi helyiségében, a pirotechnikai raktárhelyiségben, pirotechnikai tárolóhelyen beépített automatikus tűzjelző berendezést kell létesíteni. A pirotechnikai termék tárolására szolgáló helyiségek bejáratainál, illetve a pirotechnikai raktárépület minden bejáratánál egy-egy megfelelő típusú tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani. A helyiségek villamos berendezéseit úgy kell kialakítani, hogy a tárolt termékekre és a környezetére gyújtási veszélyt ne jelentsen.