Szexőrült kovbojok, vadászbalesetek

2004.08.11. 15:21
Az indulatok elszabadulásától tart Pitcairn brit kormányzója. A Bounty lázadóinak leszármazottai által benépesített sziget lakosságának tizenhat százaléka áll bíróság elé szexuális zaklatás vádjával. A kormányzó begyűjtené a fegyvereket, elkerülendő a véletlen vadászbaleseteket.
Megfosztanák fegyvereiktől a Bounty lázadóinak leszármazottait a brit hatóságok - jelentette a BBC. A jogilag még mindig brit fennhatóság alá tartozó csendes-óceáni törpesziget, Pitcairn egy büntetőper lázában ég. A negyvenöt lakosú sziget lakosságának tizenhat százalékát, hét férfit állítanak bíróság elé szexuális zaklatás vádjával.

Indulatok és vadászbalesetek

A szeptember 23-án kezdődő tárgyalás előtt Pitcairn brit kormányzója, Richard Fell fegyvereik beszolgáltatására szólította a helyieket. A lakosság közel fele rendelkezik lőfegyverrel, a sziget kétfős rendőrségének húsz puskát kell begyűjtenie. Fell félelmei szerint a tárgyaláson könnyen elszabadulhatnak az indulatok.

Veszélyt jelenthet az is, hogy a per idején új jövevények lephetik el a szigetet - a brit hatóságok meg kívánják erősíteni a rendőrséget, teljes bírósági személyzet és börtönőrök is érkeznek. "Könnyen belesétálhatnak egy lövésbe, amikor a helyiek vadásznak. A sziget elég kicsi, ellenben sűrű növényzet borítja, nagyon is valós egy baleset veszélye" - nyilatkozta Fell szóvivője a Reuters hírügynökségnek.

Szexőrült kovbojok

A pitcairnieket felháborította szabadságuk ilyen korlátozása. "Úgy kezelnek, mintha egy csapat szexőrült kovboj lennénk" - írta tiltakozó levelében az egyik szigetlakó Fell kormányzónak.

Pitcairn Új-Zland és Peru között található a Csendes-óceánon. A törpeszigetet a XVIII. század végén a Bounty lázadói népesítették be, lakói a lázadók leszármazottai. Azt, hogy a sziget továbbra is brit fennhatóság alatt áll, idén állapította meg egy bíróság. A vádlottak padjára ültetet hét férfi ellen tizennyolcan emeltek vádat szexuális zaklatás miatt. A vádlottak az elmúlt negyvenöt évben tizenhat éven aluli lányokkal létesítettek szexuális kapcsolatot, ezt azonban a brit törvények tiltják.