A nemi erőszak a pitcairni hagyomány része

2004.10.01. 13:35
Alapjognak vették a pitcairni férfiak az akár ötéves gyereklányok megerőszakolását, derült ki a sziget történetének legnagyobb perében. A szexuális zaklatási perben a negyvenhét lakosú sziget férfipopulációjának fele, hét férfi állt bíróság elé, de még hatan vád alá kerülhetnek.
Egyszerű szexuális játékszernek tekintik a lányokat Pitcairn szigetén, derült ki a Bounty lázadóinak leszármazottai által benépesített sziget történelmének legnagyobb perében. Hét férfit, a sziget férfilakosságának ötven százalékát vádolják szexuális zaklatással és pedofíliával. A vádlottak között van Pitcairn kormányzója, Steve Christian is.

Hagyományos erőszak

Az első meghallgatások során a vádlottak azzal védekeztek, hogy a nemi erőszak a pitcairni életforma része, illetve hogy a gyermekekkel folytatott szex teljesen elfogadott. A vádlottak egy része ötéves kislányokat is megerőszakolt az elmúlt huszonegy évben.

"A lányokat szexuális játékszerként használják, a férfiak bármit megtehetnek velük" vallotta a vád egyik, Új-Zélandra kimenekített tanúja. A meghallgatások alapján megállapítható, hogy a sziget férfilakossága akkor és azt csinált a lányokkal, amit és amikor csak akart, írja a BBC.

Egy kivételével minden férfi vádlott

Az 1789-ben a Bounty lázadó matrózai által benépesített szigeten történtekre 1999-ben derült fény, amikor egy helyi nő szexuális zaklatásokról beszélt egy a szigetekre látogató rendőrnőnek. Ezt követően hosszas jogi vita alakult ki, melynek eredményeként megállapították, hogy a sziget a mai napig brit joghatóság alatt áll, így megkezdődhetett a sziget történetének legnagyobb pere.

Első lépésben hét férfit, a negyvenhét lakosú sziget hímpopulációjának felét állították bíróság elé. A BBC jelentése szerint további hat férfi ellen indulhat eljárás. Az indulatokra jellemző, hogy a sziget vád alá helyezett kormányzója begyűjtette a szigetlakók fegyvereit, nehogy valaki "véletlen vadászbaleset" áldozatául essen.

A pitcairniek védekezése egy érvre épül. Véleményük szerint a lázadók földje nem tartozik brit joghatóság alá, a gyereklányok zaklatása pedig a helyi kulturális tradíció része.