Plébános verte volt sekrestyését Győrváron

2008.11.07. 19:35

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének alapos gyanúja miatt indított nyomozást pénteken a rendőrség a Vas megyei Győrvár plébánosa ellen, aki tettleg bántalmazta a helyi postást, aki korábban sekrestyésként dolgozott a plébánián.

Ha beigazolódik a plébános bűnössége, három év szabadságvesztést is kiszabhat rá a bíróság.

Dóka Ferenc plébános az MTI tudósítójának telefonon elmondta: sajnálja a történteket, a tettlegességet maga is elítéli, és ezért hajlandó bocsánatot kérni. Ugyanakkor elmondta azt is: hosszabb ideje megromlott a kapcsolat közte és a sértett között.

"Többször kijelentette, hogy ki fog készíteni, (...) több ízben feljelentett a püspökségen, mindent elkövet, hogy engem innen elüldözzön, ellenem hangolja a község lakóit" - mondta.

A plébános hozzátette: a hosszabb ideje benne felgyűlő feszültség miatt veszíthette el béketűrését, amit nagyon sajnál. Tisztában van a következményekkel, "jöjjön, aminek jönnie kell" - fogalmazott.

Tóth Ferenc kézbesítő elmondta: a pénteki vita egy hetilap miatt kezdődött közte és a plébános között, amit állítólag a pap nem rendelt meg, pedig neve az új előfizetők között szerepelt.

Elmondása szerint már a szomszédos utcában járt amikor a plébános és házvezetőnője gépkocsival utána hajtott, megállították és Dóka Ferenc többször is megütötte.

"Tizenhét, vagy még ennél is több ütést kaptam, azóta is fájlalom a fejem és az álkapcsom, a kerékpárom eldőlt, a postai küldemények pedig szétszóródtak az úttesten" - emlékezett vissza megveretésének körülményeire.

Tóth Ferenc elmondta azt is: a falu plébánosával akkor romlott meg a viszonya, amikor tavaly betörtek a plébániára, a férfi pedig azzal gyanúsította meg, hogy köze volt a betöréshez, mivel sekrestyésként kulcsa volt az épülethez.

"Több évtizedes sekrestyési szolgálat után elbocsátott, sőt vasárnap a templomban is kiprédikált, pedig semmiféle közöm nem volt a betöréshez, soha nem tapadt a kezemhez semmi, nem követtem el semmit, különben nem is dolgozhatnék postásként".

Tóth Ferenc elmondta, felháborították a történtek, ezért telefonon jelezte az akkori esetet a püspökségen, ahol azt a választ kapta, "rendezzék az problémájukat egymás között a plébánossal", nem kívánnak az ügybe belefolyni. Az eset kapcsán elmondása szerint azért nem tett rágalmazásért feljelentést, mert nem akarta, hogy kevéssel nyugdíj előtt olyan kép alakuljon ki róla a postán, hogy ilyen ügy miatt pereskedik.

"Most már nem fogadom el a plébános bocsánatkérését, a posta és a rendőrség is megteszi a szükséges lépéseket, ő pedig bűnhődjön azért amit tett" - mondta.