Vasárnap még misézik a verekedő plébános

2008.11.08. 17:57
Megbánta tettét a győrvári plébános, aki pénteken megverte a helyi postást, mert rossz újságot kézbesített neki. A postás már otthonában lábadozik, és nem hajlandó megbocsátani a plébánosnak. A szombathelyi püspök nem nyilatkozik arról, hogy az esetnek milyen következményei lesznek. A plébános vasárnap még biztosan megtartja a miséket.

Szégyelli magát, és bűnbocsánatot kér a győrvári plébános, aki pénteken megverte a falu postását. A Vas megyei településen azt beszélik a helybeliek, hogy a történtek miatt az atyát máris felfüggesztették az állásából. A plébános vasárnap még biztosan megtartja a szentmiséket, a püspök csak később dönt a sorsáról.

A postás, Tóth Ferenc már az otthonában lábadozik, de mentő vitte kórházba, miután rátámadt a falu papja. A postás állítólag rossz újságot kézbesített az atyának, aki ezen feldühödött és alaposan megverte a férfit. Az incidens Győrvár főutcáján történt. A pap autóval érte utol a postást, miután észrevette, hogy nem a várt újságot kapta. Lelökte a biciklijéről, majd az árokba zuhant férfit rugdosta és ököllel verte, a legtöbb ütés a fejét érte.

A győrvári plébános szerint a postás tönkretette az idegeit, ez a magyarázat a dühkitörésére. Azt mondja, a postás sekrestyés volt a plébánián, de az év elején elküldte, mert elégedetlen volt a munkájával. Azóta rossz köztük a viszony. Az atya már megbánta tettét. Az ember tényleg hajlandó volna így utólag elítélni, meg hát bocsánatot kérni azért, amit tett. Mármint hogy én hajlandó volnék, mondta Dóka Ferenc plébános.

„Nincs bocsánat. Hiába is kérne, nincs bocsánat. Fönt kérjen, ott fönt, ha majd fölkerül” - fogalmazott Tóth Ferenc, aki nem hajlandó békülni. Azt mondta, hogy a pap lelkileg is megalázta az ökölcsapásokkal.

A helybelieket megdöbbentette az eset. Nem gondolták a plébánosukról, hogy ilyesmire képes. Szorgalmas, barátságos embernek ismerték őt.

A Független Hírügynökség tudósítója a szombathelyi püspökségen is járt, hogy megkérdezze, a történtek után a helyén maradhat-e a győrvári plébános. A püspök a titkárával üzente, hogy egyelőre nem nyilatkoznak. Ha lesz mondanivalójuk az ügyről, akkor sajtótájékoztatót tartanak. Közben a plébános ellen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indult nyomozás.