Hónapok óta romokban a Pest Megyei Bíróság liftje

2008.02.23. 01:00
Tavaly év vége óta nem működik a két szint közt rekedt lift a bíróság Thököly utcai épületében, azóta nem sikerül elérni a karbantartásért felelős cégnél, hogy végezzék el a megrendelt nagyjavítást.

December 14-én tönkrement a Pest Megyei Bíróság fő épületében a lift. A földszint felé tartva leszakadt az egyik ajtaja, a fülke összezúzta és begyűrte maga mellé az aknába. Az alaposan megrongálódott szerkezet az első és a második emelet között szorult be. Szerencsére a liftben nem utazott senki, épp a földszintre hívták, amikor a nagy csikorgással járó baleset bekövetkezett.

A gond igazából ott van, hogy a történtek óta eltelt több mint két hónap, és a hétemeletes épület egyetlen felvonója azóta is a két emelet között áll. A tartóssá vált üzemzavar nagyban akadályozza a bíróság működését, többek között leállt a tavaly megkezdett bútorszállítás, nem lehet elvégezni az esedékes fénymásolójavításokat, a mozgáskorlátozottak nem tudják megközelíteni a bíróság helyiségeit, a hetedik emeleti nagy tárgyaló megközelítése is problémássá vált.

A Thököly úti épületben van ugyan egy páternoszter (körforgólift), de azt sokan nem merik vagy nem tudják használni. A bíróságon amúgy is nagy a forgalom, több százan dolgoznak az épületben, a jelenlegi helyzet előbb utóbb tárgyalások elmaradásához vezethet.

Kétmilliós nagyjavítás

A bíróságtól azt az információt kaptuk, hogy 2007. november 28-án volt az esedékes negyedéves karbantartás, a lift körülbelül két héttel később romlott el. Az 1970-es évek elején felhúzott épületben egyébként még az eredetileg beszerelt felvonó működik, a bíróságnak a kilencvenes években kötött szerződése van a gyártó céggel a karbantartásra.

Képek a lifthelyzetről

A lifthez december 17-én jött a karbantartó, a szakember konstatálta, hogy a fülkeajtók fennakadtak, és javasolta, hogy cseréljék ki a megrongáldott alkatrészeket. A bíróság rá öt napra sürgős, soron kívüli javítást és árajánlatot kért a lift rendbehozataálra. Az árajánlat január 10-én meg is jött, a fülkeajtó komplett cseréje és a fülke felújítása 1,68 millió Ft + áfa. A bíróság január 11-én meg is rendelte a halaszthatatlan munkát.

Úgy tudjuk, meg is állapodtak a liftet hosszú évek óta karbantartó kft-vel, hogy pár héten belül elvégzik az összesen több mint kétmillióba kerülő nagyjavítást.

Lépéseket várnak

A cég azonban a jelenlegi állás szerint nem tesz semmit a szerződéses kötelességének teljesítésére, pedig legrosszabb esetben is február elejére már el kellett volna végezni a munkát, amivel megbízták őket. Decemberben arra hivatkozva nem nyúltak a felvonóhoz, hogy nincs hozzá alkatrész, a német gyártó pedig a karácsonyi, év végi leállás miatt már nem szállít. A bíróság január elején kelt megrendelő levele óta azonban se kép, se hang, a műszaki osztály illetékesei nem is tudják elérni a cég szervízeseit.

A lassan türelmét vesztő bíróság kedden soron kívüli igazoló jelentést kért a lift karbantartását végző cég vezetőségétől, hogy magyarázatot kapjanak arra, mi az oka a bíróság napi működését akadályozó késlekedésnek.

Külföldre utazása előtt értük utol a felvonó karbantartására szerződött cég ügyvezetőjét, azonban az igazgató nem tudott érdemben nyilatkozni az ügyről, mert nem ismerte a részleteket. Annyit azonban megígért, mindenképp utánanéznek kollégái, mi miatt nem kezdődött még meg a bírósági lift javítása.