Összecsapások május elseje alkalmából Prágában

2006.05.01. 16:58
Kommunista és szélsőjobboldali aktivisták dobálták meg egymást Prágában. A tüntetőket százötven rohamrendőr és két páncélos választott el egymástól.

Csak a rohamrendőrök és páncélkocsik akadályozták meg Prágában hétfőn délben, hogy súlyosabb összecsapásokba torkolljon a baloldali és a jobboldali szélsőségesek május elsejei felvonulása és tüntetése.

Mindkét oldalon több száz, többnyire fiatal gyűlt össze az engedély nélküli gyülekezések szokásos színhelyének számító Palacky téren, hogy onnan már engedéllyel felvonuljanak a belvárosban. A két tábor között, amelyet mintegy 150 rohamrendőr és két páncélos választott el egymástól, rövidesen nemcsak szóbeli sértések, hanem kövek, üvegek, paradicsomok és más tárgyak is röpködni kezdtek, s a felek később is provokálták egymást. A rendőrség legalább egy tucat személyt erőszakoskodás miatt letartóztatott. A szélsőségesek kisebb csoportjai a délutáni órákban a turistákkal teli belváros több helyén is összeverekedtek. Az eddigi jelentések szerint súlyosabb incidensre azonban nem került sor.

A kommunista párt május elsejei nagygyűlésére az idén a kiállítási parkban került sor, mert a rendezvény korábbi hagyományos színhelyét, a Letná teret, már korábban lefoglalták az antikommunisták. Mindkét rendezvényen mintegy tíz-tíz ezer ember vett részt.

"A kommunisták nélkül és soha másképp" elnevezésű rendezvényen a kereszténydemokrata (KDU-CSL) és a polgári demokrata párt (ODS) elnökei Miroslav Kalousek és Miroslav Topolánek is részt vettek. "Fontosnak tartottam, hogy megjelenjek" - mondta újságíróknak Topolánek a polgári demokraták kormányfőjelöltje.

A cseh társadalomban eluralkodott a félelem, mert nagy a létbizonytalanság - jelentette ki a kommunista párt rendezvényén Vojtech Filip, pártelnök.

A kormányzó cseh szociáldemokraták a délutáni órákban szintén a kiállítási parkban tartottak nagygyűlést. A rendezvényeken elhangzott beszédek középpontjában a június elején sorra kerülő parlamenti választások álltak, s a politikusok saját pártjaik támogatására szólították fel az embereket.