Harmincötezer embert telepítettek ki Prágában

2002.08.13. 21:22
Kilencre emelkedett a csehországi árvíz áldozatainak száma, két személy pedig eltűnt. Bezárt a pályaudvar és a Staropramen sörgyár az árvíz miatt Prágában. A városból délig harmincötezer embert telepítettek ki, bár a mentési munkálatokat katasztrófa-turisták nehezítik. A városban felvásárlási láz tört ki, a legkeresettebb termék a rum.
Kilencre emelkedett a csehországi árvíz áldozatainak száma, két személy pedig eltűnt - jelentette be kedden este a közszolgálati televízió. A kilencedik áldozat egy 76 éves nyugdíjas férfi, akit egy dél-csehországi faluban sodort el az ár.

Kiürítették az "évszázad árvize" által fenyegetett folyóparti utcákat és házakat, valamint lezárták a Masaryk pályaudvart Prágában kedd délelőtt. Délig összesen harminc-harmincötezer prágai hagyta el otthonát - jelentette az eseményeket egész napos különkiadásban közvetítő cseh közszolgálati televízió.

Módosítható a Prágába szóló repülőjegyek időpontja
A Magyar Külügyminisztérium azt tanácsolja, hogy az elkövetkezendő napokban a rendkívüli időjárási helyzet miatt ne utazzon senki Csehországba. A rendkívüli időjárás miatt a Malév Rt. bezárta prágai irodáját, a Prágába szóló menetjegyek időpontja extra kölség nélkül módosítható. A prágai városi irodát határozatlan időre bezárta a magyar légitársaság, de a prágai Ruzyne repülőtéren továbbra is nyitva tart a Malév iroda. A rendkívüli időjárás ellenére a Malév továbbra is menetrend szerint közlekedteti járatait a Budapest-Prága-Budapest útvonalon. Keddtől a további intézkedésig amennyiben az utasok nem kívánják utazásukat megkezdeni Prágába akkor bármely meg nem kezdett repülőjegyüket extra költség nélkül későbbi időpontra módosíthatják. Az utazást 2002. szeptember 13-ig meg kell kezdeni.

Forrás: MTI

Bezárt a sörgyár

A város több mint 150 folyóparti utcáját zárták le, hatalmas káoszt okozva ezzel a közlekedésben. A kiürített területeket a rendőrség és a katonaság alakulatai biztosítják. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy ideiglenesen bezárt a Staropramen sört gyártó folyóparti Smichov sörgyár, ellenben ingyenes a tömegközlekedés.

A legkeresettebb árucikk a rum

A városban felvásárlási láz tört ki, a nyitva tartó élelmiszerboltoknál hosszú sorok állnak, és az emberek minden árut felvásárolnak. A legkeresettebb termékek a rum, a vodka, a sör, az ásványvíz és a gyertya. A gyógyszertárak előtt is hasonló a helyzet. Gondot okoz még a hatóságoknak a turisták rohama, akik a figyelmeztetések ellenére elárasztották a víz alá került belvárost, akadályozva a mentési munkálatokat.

Pilzen is víz alatt van

Kritikus a helyzet Pilzenben és Ceske Budejovicében, mindkét várost gyakorlatilag teljesen elöntötte az ár. Ceske Budejovice polgármestere kérte a kormányt, hogy küldjön katonákat és katonai járműveket a helyi mentők kisegítésére. Az árvíz már Prágától északra is terjed, délben víz alá került Kralupy városa is.

Szakértők szerint több mint száz éve nem volt ilyen hatalmas árvíz Csehország területén. Az anyagi károk hatalmasak, s meghaladják az 1997-es árvíz okozta károkat.