Kaszákkal várták a feldühödött pátkaiakat a romák

2008.06.06. 21:39
Pátkaiak vonultak a cigánysorra egy lakossági fórum után, hogy megmutassák, nem félnek, állításuk szerint ugyanis folyamatos fenyegetéseknek vannak kitéve. Kedden polgárőrök Molotov-koktélokat dobáltak romák házaira.

Marad a fokozott rendőri jelenlét a Fejér megyei Pátkán, miután pénteken este majdnem összecsapott a falu roma és nem roma lakosainak egy része. A falu lakói közül többen egy lakossági fórum után vonultak a romák házai elé, hogy összetartásukat mutassák. Ott kaszákkal, botokkal rohantak volna rájuk, de a rendőrök elállták az útjukat és többen a romák közül is próbálták visszafogni feldühödött társaikat.

Pátkán kedden hajnalban Molotov-koktélokat dobtak romák lakóházaira. Senki nem sérült meg, a támadással polgárőröket gyanúsítanak, őket előzetes letartóztatásba helyezték. A pátkaiak pénteken eredetileg azért hívtak össze fórumot, hogy pénzt gyűjtsenek a polgárőrök családjainak. Szerintük egyébként a polgárőrök ártatlanok, és szeretnék tudni, hogy mi van velük. A település polgármestere már korábban felkérte a terület országgyűlési képviselőjét, hogy érdeklődjön a hatóságnál a gyanúsítottakról. Az ügyészség a jövő hétre ígért tájékoztatást.

A fórumon többen arra panaszkodtak, hogy családjaik életveszélyes fenyegetéseket kapnak. Sokan a rendőrség elé akartak vonulni demonstrálni, de végül 50-60 ember a romák házaihoz vonult, hogy összetartásukat békés módon mutassák.

Falugyűlést tartanak Pátkán. A településen június 2-ára virradóra dobtak Molotov-koktélt három romacsalád házára.

A házaknál 10-15, kaszákkal, botokkal felfegyverzett ember várta őket. Társaik közül többen vissza tudták fogni őket, még mielőtt a csoportot kísérő rendőrökhöz értek volna, akik egyébként a járőr kocsikkal elállták az utat. A felfegyverzett csapatot maguk a romák is próbálták visszafogni, így végül nem volt összetűzés. Este fél kilenc után a két csoport tagjai hazamentek.

R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a területre a Molotov-koktélos támadás után kivezényelt rendőrök uralták a helyzetet. Jelenlétükkel sikerült megakadályozni az összetűzést, lecsendesítették az ellenségeskedőket, így komolyabb intézkedésre nem volt szükség. A tömeg késő estére feloszlott. A szokottnál több rendőr továbbra is a településen marad.