Fejbe lőtte magát a téti lövöldöző

2008.01.18. 11:06
Válogatás nélkül lövöldözött házából egy téti férfi, miután kirúgták munkahelyéről. Egy rendőrt súlyosan megsebesített. Miután a kommandósok körbevették, fejbe lőtte magát.
Fontosabb részletek
  • Reggel rendőrök akartak verekedésért előállítani egy téti férfit.
  • A férfi lőni kezdett a rendőrökre, egyiküket súlyosan megsebesítette.
  • Elbarikádozta magát a házában és válogatás nélkül lőtt rendőrökre, mentősökre.
  • Miután a kommandósok megérkeztek, fejbe lőtte magát, a kórházban halt meg.

Szörnyű dráma történt péntek délelőtt a Győr-Moson-Sopron megyei Tét városában. Egy férfi puskával lövöldözött rendőrökre, mentősökre, majd fejbe lőtte magát. Kórházba szállították, ahol dél körül meghalt.

Tekintse meg képeinket!

A település egyik lakója, a 41 éves B. László kiborult, mert elküldték a helyi nyugdíjas otthonból. Néha alkalmi munkákat vállalt ott, egyébként pedig bejárt kávézni, sütizni, de összeférhetetlen viselkedése miatt az intézmény vezetője elküldte. (Korábban a rendőrség úgy tudta, hogy a férfit kirúgták ottani állásából. Valójában éjjeliőrként dolgozott máshol, amúgy meg korábban a győri rendőrség egyesületébe járt bokszolni.)

Péntek reggel bement az otthonba, és megverte az intézmény igazgatónőjét. Az asszonyt fojtogatta, eltörte az orrát, agyrázkódást szenvedett, végül mentők szállították el. A férfi ezután hazament, ahol nyugdíjas édesanyjával és mozgássérült édesapjával élt. Szülei az ezt követő drámai események alatt végig a házban voltak.

A reggeli verekedés miatt rendőrök keresték reggel negyed 8-kor a férfit a Zrínyi utca végén található házban, egy rendőrautó és egy határőrautó érkezett a helyszínre. B. László egy puskával azonnal lőni kezdett a kiérkező egyenruhásokra a ház utcára néző ablakából, illetve a verandáról. Egyiküket hasba lőtte, a rendőrautón később a helyszínelők 20 lövést, a határőrökén 50 lövést számoltak meg.

A falu végén lévő házhoz ezután több járőrkocsi és mentőautó érkezett. A magát elbarikádozó férfi folyamatosan tüzelt rájuk. Összesen legalább száz golyót lőtt ki. Egy mentőtiszt is megsérült egy gellert kapott golyótól a könyökén. A rendőrök a környéket szigorúan lezárták, nehogy civileket is eltaláljon. A súlyosan megsebesült rendőrt csak az autók takarásában tudták kimenekíteni a helyszínről.

Miközben Budapestről terrorelhárító kommandósok indultak Tétre, megérkezett a helyszínre egy túsztárgyaló. A nő egy rövid időre bejutott a házba, de hamarosan kiszorult az udvarra. Onnan fedezékből, telefonon próbálta győzködni a férfit, aki ugyan felhagyott a lövöldözéssel, de nem akarta megadni magát.

Tíz előtt néhány perccel megérkeztek a kommandósok. Azt tervezték, hogy megrohanják a házat. Miközben felkészültek a támadásra, a férfi fejbe lőtte magát. Az édesanyja jött ki a házból és szólt a rendőrökre, hogy a fia maga ellen fordította fegyverét.

A helyszínelés egész nap tartott, kora délután szállították el a helyszínről azt a kis kaliberű fegyvert, amivel a férfi a lövéseket leadta. A rendőrség délutáni sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a távcsöves fegyvert házilag készítették.

Képek a történtekről

A meglőtt 30 éves rendőr a reggeli golyózáporban nagyon súlyos hasi sérüléseket szenvedett, a győri Petz Aladár kórházban megműtötték, az egyik veséjét ki kellett venni, de állapota - orvosai szerint - kielégítő. Dél körül Takács Albert igazságügyi miniszter is megérkezett a kórházba, hogy meglátogassa az életmentő műtéten már túl lévő rendőrt.

Az elkövető már ült börtönben erőszakos bűncselekmény miatt. Helyi hírek szerint egyik volt barátnőjének a barátját verte és késelte meg. Úgy tudjuk, hogy az agresszív férfi gyakran piszkálta öccsét is, és ez egyszer addig fajult, hogy a testvér ököllel kiütött egy ablaküveget. Az üveg megsértette az ütőerét, de bátyja nem hagyta a szülőknek, hogy mentőt hívjanak, hagyta testvérét elvérezni a helyszínen.

Helyszíni tudósítások szerint a tétiek is erőszakos embernek ismerték. "Féltek tőle az itteni emberek, akik ismerték tartottak tőle. Sajnos nem tudtuk, hogy lőfegyvere van" - nyilatkozta Tét polgármestere az Inforádiónak. Az utóbbi időkben maszkban ijesztgette, terrorizálta a falu lakóit, mondták az Indexnek helyiek.