Nem a sztárfotóstól kapott dühromot II. Erzsébet

2007.07.12. 13:37
A BBC elnézést a királynőtől, amiért egy dokumentumfilm-sorozat beharanagozójában úgy állította be, mintha II. Erzsébet egy fotózás után veszett volna össze az amerikai sztárfotóssal, holott az incidens a fényképezés előtt zajlott.

Annie Leibovitz túlment egy határon. A sztárfotográfus II. Erzsébet brit királynőről készített portrésorozatot. A királynő éppen a királyi díszöltözetben pózolt, amikor az óvatlan Leibovitz kiborította, írja a Daily Mail.


"Túl sikkes? Mit gondol, mi ez?"

Ennyire még sosem borult ki

"Jobban nézne ki a korona nélkül. Túl sikkes, elnyomja ezt a rendkívüli palástot" - vetette fel a fotós az addig higgadtan pózoló királynőnek.

A királynő dühödten nézett Laibovitzra, mielőtt megszólalt volna, írja a Mail. "Túl sikkes? Mit gondol, mi ez?" - kérdezte, majd felháborodottan otthagyta a fotózás helyszínét.

A Mail tudósítása szerint távoztában még idegesen gesztikulált. "Nem öltözök át mégegyszer" - mondta, mivel úgy érezte, már "eleget tett" a képért.

A BBC csütörtöki közleményében elnézést kért a királynőtől és Annie Leibovitztól, mert ezek a jelenetek valójában még a fotózás előtt zajlottak - azaz Leibovitz az incidens után készítette képeit a királynőről. A BBC egyelőre csak ízelítőt adott az ősszel bemutatásra kerülő dokumentumfilmből, a brit lapok tudósításai csak az előzetes alapján készültek.

0z MTI tudósítása rámutat: a jelenetsor vágásából egyenesen következett, hogy II. Erzsébet királynő a fotóssal történt összeszólalkozás után, Leibovitzot faképnél hagyva kirohant a helyiségből, félbeszakítva a fényképezést. Kiderült azonban, hogy ez félrevezető beállítás, mivel az a jelenet, amelyen az uralkodó a folyosón halad udvarhölgyével, nem a fotózás után, hanem előtte készült, és valójában azt mutatja, amint a királynő éppen a fotózáshoz berendezett szoba felé tart a Buckingham-palotában, és nem onnan távozik. Ezek szerint a képsoron Erzsébet az udvarhölgyet utasítja rendre valamiért, és nem a Leibovitzcal történt nézeteltérésére utalt szavaival.

Ugyanakkor az igaz, hogy Erzsébet felháborodott. A Daily Mailnek nyilatkozó, a királyi házhoz közel álló források szerint a királynő 54 éves uralkodása során még nem rohant így ki senki ellen.

Leibovitz megérti az öreg királynőt

Dickie Arbiter, a királynő egykori sajtótitkára szerint Erzsébet jogosan háborodott fel. Szerinte Leibovitz "nagyot hibázott". "Hülyeség volt azt kérnie, hogy vegye le a koronát. Túl sikkes? A királynőn rajta volt a palást is. Nyilván sikkes" - nyilatkozta a Mailnek.

A Sunnak nyilatkozó Leibovitz is megértő volt, bár mondataival valószínűleg csak fokozta a bajt. "Ha valaki már ilyen öreg, annak joga van így éreznie" - mondta a királynőről. Mint mondta, a királynő már a fotózás előtt türelmetlen volt a sok öltözködés miatt.

Annyira életteli, mint egy márványszobor

A fotózás még a királynő 80. születésnapja előtt volt, de az incidens csak szerdán került nyilvánosságra. Ekkor tűzte ugyanis műsorra a BBC az ünnepségek előkészületeiről készült dokumentumfilmjét. A BBc munkatársai eddig sosem látott közelségből követhették a királynő mindennapjait, írja a Mail.

Annie Leibovitz a királynőről készült portréja amúgy nem aratott egyértelmű tetszést. A Washington Post kritikusa szerint "Annie teljesen élettelenné tette a királynőt, akinek annyi kisugárzása van a képen, mint George Washington márvány mellszobrának".