Még mindig habzik a Rába

2007.05.01. 10:16
A szentgotthárdi alpolgármester szerint még mindig habzik a Rába, az osztrákok semmit sem tesznek, nem veszik figyelembe a magyarok által szabott határidőt.

Letelt a magyar környezetvédelmi miniszter által megszabott határidő, ameddig az osztrákoknak meg kellett volna szüntetniük a folyó szennyezését, de a Rába továbbra is habzik - mondta kedden Bugán József, Szentgotthárd környezetvédelmi kérdésekért felelős alpolgármestere.


"Reggel hét órakor jártam kint a szentgotthárdi duzzasztónál, a gát alatti szakaszon a víz felületének 40-50 százalékát most is 1-2 centiméter vastagságú sárgásfehér habréteg fedi" - mondta. Pedig a szentgotthárdiak bíztak abban, hogy osztrák szomszédaik a határidőig mindent megtesznek majd a szennyezés megszüntetésére, de a helyzet nem változott semmit.

Persányi május elsejéig adott határidőt

Bugán emlékeztetett arra: Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter május elsejéig szabott határidőt a szennyezés megszüntetésére, ígérete szerint ha ez nem történik meg, visszavonják a magyar fél által a jennersdorfi bőrgyár számára korábban megadott vízjogi engedélyt. Ha az engedélyt visszavonják, a gyár nem üzemelhet tovább jogszerűen.


Bugán József hangsúlyozta: most már a politikusok kezében van az ügy: a szentgotthárdi önkormányzat és a szentgotthárdi emberek továbbra is csupán azt szeretnék elérni, hogy semmilyen formában ne érkezzen Ausztriából a környezetük értékeit károsító szennyezés.