Reggel óta megint habzik a Rába

2008.01.24. 10:47
Több hét szünet után ismét erősen habzik a Rába Szentgotthárdnál. Korábban ausztriai bőrgyárak szennyeztek, most azonban állítják, hogy nem ők engedtek mocskot a vízbe.

Csütörtök reggel a szentgotthárdi duzzasztóműnél ismét erősen habzott a Rába. A folyón évekig észlelhető volt az erős habzás, akkor osztrák bőrgyárak engedték szennyező anyagaikat a folyóba. A magyar kormány és környezetvédők tiltakozása nyomán azóta jobban szűrik a vizet ezek az üzemek. A mostani szennyezésnek még nem találták meg az okát.

Woki Zoltán, a PRONAS környezetvédő szervezet képviselője szerint az éjszaka Magyarországon vagy Ausztriában valaki nagyobb mennyiségű szennyező anyagot ereszthetett a folyóba.

A környezetvédő telefonon beszélt az egyik osztrák bőrgyár illetékesével, aki szerint egyik üzemük sem engedett habzást okozó anyagot a Rábába az éjjel. Woki szerint a folyó ausztriai és magyar szakaszán vannak még más üzemek is, amelyek a szennyezést okozhatták. A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai mintákat vettek és próbálnak rájönni, hogy mi okozhatta az újabb szennyeződést.

Woki Zoltán telefonon beszélt az osztrák Boxmark bőrgyár illetékesével. Az osztrák cég szerint üzemeikből nem került szennyező anyag a folyóba.